TRADICIONALNA PODJELA PEČENICA BORCIMA :: Semberija INFO ::

 

TRADICIONALNA PODJELA PEČENICA BORCIMA


Danas je ispred prostorija Gradske boračke organizacije tradicionalno podijeljeno 240 pečenica licima iz reda socijalno ugroženih boračkih kategorija povodom obilježavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika Rođenja Hristovog – Božića. Gradska uprava  grada Bijeljina obezbijedila je 220 pečenica, a „ZP komerc“ darovao još 20 pečenica. Pored pečenica podijeljeno i tri tone brašna koje je darovao Mlin „Pavlović“.

Mladen Marić se obratio novinarima u ime Odjeljenja za boračko- inavlidsku i civilnu zaštitu i rekao da su svake, a i ove godine su prisutni za podjelu božićnih pečenica boračkim kategorijama.

-Želim da izjavim da je Gradska uprava i ove godine obezbijedila 220 pečenica, što je za 20 više nego prote
kle godine,  socijalno ugroženim boračkim kategorijama, da im se u ova teška vremena pomogne, da za vrijeme božićnih praznika imaju bogatu trpezu. Spiskove ko treba da dobije pomoć pravile su organizacije, odnosno udruženja proistekla iz Odbrambenog- otadžbinskog rata. Mi kao mlađa generacija ne smijemo da zaboravimo boračku populaciju, one koji su dali svoje živote i dijelove tijela za stvaranje Republike Srpske i da im što više izađemo u susret kao gradsko odjeljenje na čelu sa Gradskom upravom da imaju što bolje uslove i nadamo se da ćemo se iz godine u godinu  truditi da što više pomažemo boračkoj populaciji. Na kraju bih želio čestitati predstojeće praznike svim našim sugrađanima, pogotovu boračkoj populaciji, da im poželim zdravlje i da u što boljem raspoloženju, miru i veselju sa svojim najmilijima provedu Božićne praznike“, završava Marić.

Predsjednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice Smilja Mitrović rekla je da svaka porodica želi da dobije nešto i da je to znak da ih neko cijeni i poštuje.

-Ovo, po našem mišljenju, nije pravedno, mi imamo 15.000 boraca i  900 porodica  poginulih boraca koji žive na prostoru Semberije i Majevice, a podijeli se samo 200 do 300 pečenica i onda svake godine moramo da mijenjamo porodice, da se ne bi i drugi osjećali zapostavljeno. To bi trebalo promijeniti ili da se prestane dijeliti,  jer je nemoguće izvesti da svi budu zadovoljni“, završava Smilja Mitrović.

Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije  rekao je da je ovo jedna njihova tradicija i pokazatelj da nisu zaboravili borce.

-Mi mislimo na njih i želimo da im uveličamo božićne praznike. Poslije 30 godina od početka rata ima mnogo boračke populacije koja je u lošem materijalnom stanju i socijalno su ugroženi. Pokušavamo na sve načine da to ispravimo. Borcima se mora posvetiti više pažnje, moraju imati veća primanja da bi mogli da žive i uživaju u našoj Republici Srpskoj“, završava Stevanović.

Ljubinko Nikolić, borac prve kategorije sa Ozrena, rekao da je da prvi put dobija pečenicu nakon 26 godina i da mu to mnogo znači, iako ispunjava sve uslove da dobijanje pečenice. Zahvalio se svima koji su učestvovali u podijeli pečenica, a posebno gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću koji im je, kako kaže, ovo omogućio.

Semberija info