JAVNA ZDRAVSTVENA USTANOVA „DOM ZDRAVLjA“ :: Semberija INFO ::

 

JAVNA ZDRAVSTVENA USTANOVA „DOM ZDRAVLjA“


 
Vodeća ustanova primarne zdravstvene zaštite
 
 Dom zdravlja, drugi je po veličini u Srpskoj, a prvi u pružanju kvaliteta usluga primarne zdravstvene zaštite. Direktor ove zdravstvene ustanove, primarijus dr Danijela Đukin podsjeća da je rad organizovan kroz 14 službi, centara i ambulanti, kao osnovnih organizacionih jedinica. Verifikovali su 55 timova porodične medicine, čiji je rad organizovan u 42 ambulante na 26 lokacija.
 
-Menadžment Doma zdravlja posvećeno radi na pružanju zdravstvenih usluga našim korisnicima. Prva smo sertifikovana i resertifikovana ustanova po sertifikacionim standardima za domove zdravlja u RS, a u ustanovi je akreditovano i reakreditovano 30 timova porodične medicine, akreditovani i reakreditovani su Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i Centar za fizikalnu rehabilitaciju u zajednici“, rekla je primarijus dr Danijela Đukin.
 
Govoreći o radu u vrijeme pandemije, kaže da su sve raspoložive kapacitete uključili u sprečavanje širenja virusa korona.
-Maksimalno smo se posvetili borbi protiv ove pošasti, te smo prostor, opremu i kadar, uključili u prevenciju širenja virusa korona, što je građanima već i poznato. Obezbijeđene su Kovid ambulante i Dnevna bolnica za liječenje kovid pacijenata, postupamo po protokolima Insituta za javno zdravstvo, a preko Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, obezbijedili smo i psihosocijalnu pomoć oboljelim od kovida. Posebno sam ponosna na Vakcinalni centar, koji smo oformili u martu 2021. godine i prvi smo u Srpskoj počeli vakcinaciju“, rekla je direktor bijeljinskog Doma zdravlja.
Uprkos otežanim uslovima rada, implementirali su i novi informacioni sistem, elektronsku zdravstvenu karticu, što je omogućilo porodičnim ljekarima elektronsko dobijanje kompletne medicinske dokumentacije za pacijente. Vizija menadžmenta je da postanu vodeća zdravstvena ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite. U tom cilju pronalaze način da obezbijede sve što je potrebno za kvalitet pružanja usluga, a ove godine su u okviru projekta „Skrining i prevencija raka dojke u ranjivim grupama u regiji Semberija“, dobili dva prenosiva ultrazvučna aparata. Takođe, od UNDP-a, prepoznati su kao vodeća zdravstvena ustanova u regionu, te su njihovim posredstvom, dobili i najsavremeniji stacionarni ultrazvučni aparat, koji će koristiti pedijatri i radiće besplatne ultrazvučne preglede srca, kukova i centralnog nervnog sistema djece.
-Pregledi su besplatni za djecu registrovanu u Domu zdravlja, a trenutno ih je u našoj zdravstvenoj ustanovi registrovano 4.500“, rekla dr Đukin.
 
Podsjećamo da je ove godine Skupština grada, nagradila Dom zdravlja Zlatnom medaljom „Knez Ivo od Semberije“, za izuzetan doprinos koji su dali u liječenju građana tokom pandemije kovida 19, a prim. dr Đukin, dobila je i Povelju za primarnu zdravstvenu zaštitu, koju dodjeljuje Komora doktora medicine RS.
-Nastavljamo dalje sa realizacijom planova i projekata, a svim građanima želim da predstojeće praznike provedu u zdravlju i veselju“, rekla je za ,,Semberske novine’’ primarijus dr Danijela Đukin.
 
Semberija info