TRUDIM SE DA UVIJEK BUDEM TEMELjAN I ODGOVORAN U RADU :: Semberija INFO ::

 

TRUDIM SE DA UVIJEK BUDEM TEMELjAN I ODGOVORAN U RADU


Aleksandar Đurđević predsjednik je Skupštine grada, jedan od najmlađih političara u Bijeljini, diplomirani pravnik, nekadašnji perspektivan košarkaš, porodičan i društven čovjek. Za sebe kaže da ništa u životu nije „dobio na tacni“ i da je za mladog čovjeka važno da vrijedno radi i bori se za svoju budućnost. S ponosom ističe da potiče iz radničke porodice. Rođen je u Sarajevu, a odrastao i svoju budućnost „kreirao“ u Bijeljini.
 
Uvijek kažem da je pored truda i rada, potrebno da se „slože i određene kockice“, a sport mi je bio „vjetar u leđa“ i najviše me odredio kao ličnost, jer sam stekao radne navike i izgradio pozitivan takmičarski duh. Naravno, da vrijedno radim, učim i usavršavam se, usmjeravali su me i roditelji, kojima sam zahvalan. Bio bih neiskren kad bih rekao da i politika nije „upetljala“ svoje prste u mom stasavanju. Već kao student bio sam omladinski aktivista  SNSD-a i stepenicu po stepenicu, zahvaljujući partijskim kolegama, danas sam funkcioner stranke na koju sam ponosan. Kad kažem funkcioner, moram naglasiti da poštujem funkcije, ali sebe ne doživljavam na taj način. Najviše volim kad mi kažu da me funkcija nije promijenila i da sam i dalje Aco, koji voli košarku, muziku, porodicu, prijatelje i ima ljudski odnos prema svim građanima. To ne znači da posao, politiku i život ne shvatam odgovorno. Trudim se da budem temeljan i odgovoran u radu i nadam se da je to prepoznatljivo kad je moje ime u pitanju.
 
Na čelu ste Skupštine, drugog po veličini grada u Republici Srpskoj. To je čast, ali i velika odgovornost.
-Dio sam koalicije koja čini skupštinsku većinu, ali sam, prije svega, predsjednik Skupštine. Tu sam gdje jesam, zahvaljujući prilici koju mi je pružio SNSD i koalicioni partneri. Nastojim da njegujem principe stranke, odnosno, da odgovorno radim i njegujem korektan odnos prema građanima. Kao predsjednik Skupštine trudim se da budem na visini zadatka, da predstavljam sve odbornike, kako pozicije, tako i opozicije. Nastojim da svim odbornicima dam priliku da kažu ono što misle i da nikom ne uskratim prava koja ima. Trudim se da balansiram i nisam ostrašćen, a moram reći i da neke lične stvari moraju da se ostave po strani zarad nečeg većeg. Izvan sjednica Skupštine, najčešće kroz medijske naslove, događaju se neki „retorički izleti“, ali to nikom ne donosi dobro. Smatram sebe umjerenim čovjekom i nastojim da sjednice protiču u korektnoj i konstruktivnoj atmosferi, a ukoliko konverzacija i krene u neprimjerenom smjeru, „siječem je u korjenu“, bez obzira o kojoj je političkoj opciji riječ.
 
 
 Da li ste zadovoljni dosadašnjim donesenim skupštinskim odlukama?
-Većina odluka na sjednicama donose se u interesu kvalitetnijeg života naših građana. Upravo zbog toga, bez obzira ko je predlagač, odluke se usvajaju, jer Skupština mora da se izdigne iznad politike. S obzirom da je predlagač uglavnom gradonačelnik, podsjetiću da je tokom ove godine od 205 tačaka dnevnog reda, koje su u Skupštinu upućene od predlagača, odnosno, gradonačelnika, 189 usvojeno, sedam je vraćeno na doradu, uz instrukcije šta treba uraditi, četiri su se ponovo našle u skupštinskoj proceduri i usvojene su, a devet tačaka nije usvojeno. Među njima je izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest i prvih devet mjeseci, jer ne možemo prihvatiti da je odobreno 1,8 miliona konvertibilnih maraka za izgradnju komunalne infrastrukture, a realizuje se samo 35.000 KM. Novac, koji se ubire od građana, mora da im se vrati kroz investicije, projekte  i direktna davanja. Neusvojene odluke nemaju dodirnih tačaka sa bilo kakvom blokadom, o kojoj se nerijetko govori. Održali smo devet sjednica, a do kraja godine očekujemo održavanje i desete, gdje se na dnevnom redu treba naći Prijedlog budžeta za 2022. godinu. Opredjeljenje svih je da u narednu godinu uđemo sa usvojenim budžetom i ne dođemo u situaciju privremenog finansiranja. Koalicija „Dogovor za Bijeljinu“ je predložila niz amandamana, gdje smo uveli podršku za novorođenu djecu, finansijsku podršku za djecu u privatnim vrtićima, povećali sredstva za subvencije u poljoprivredi, uveli smo stavke koje se odnose na samozapošljavanje mladih, podršku privredi ugroženoj zbog zbog korona virusa i značajno podigli sredstva za zdravstvo i socijalne kategorije.
 
Šta predsjednik radi u periodu od sjednice do sjednice?
-Sjednice imamo, uglavnom, jednom mjesečno, a petnaestak dana prije sjednice počinje priprema. Obrađivači nam dostavljaju materijale koje pripremamo i sedam dana prije sjednice održavaju se međustranački i pripremni sastanci, analiza obrada materijala i sl. Nakon sjednice, donesene odluke se objavljuju u Službenom glasniku. Pored toga, postoje određene obaveze koje su protokolarnog karaktera gdje je potrebno da se odazovem na poziv, što i činim, potom slijede i sastanci sa predstavnicima građana sa kojima nastojim pronaći najbolje rješenje problema koji ih tište, a slični sastanci se odrganizuju i sa brojnim udruženjima i privrednicima. Ako me pitate za radno vrijeme, to je nešto što ne mogu precizirati, jer kad ste u službi građana, radno vrijeme nije fiksno, a to se često odnosi i na vikende. Naravno, to ne kažem jer se žalim. To doživljavam kao svoj zadatak, jer sam posvećen našim građanima, a posebno mladim ljudima za koje moramo institucionalno rješavati status. Moje nastojanje je da mladi ljudi vjeruju u sebe, budu uporni i ne odustaju od učenja, usavršavanja i ciljeva. Zajedno možemo doći do kvalitetnih rješenja koja doprinose poboljšanju ambijenta, ali moram biti realan i iskren i reći da ne možemo za kratko vrijeme imati standard kao neke evropske zemlje. Vjerujem da sistemskim rješenjima možemo mijenjati situaciju na bolje i da brojni građani, posebno mladi ljudi, dijele moje uvjerenje.
 
Šta Vas najviše obraduje nakon radnog dana? 
-Svakako da je to odlazak kući u oazu mira i siguran dom, gdje me čekaju supruga Sanja i kćerkica Ana, koja je već porasla, hoda i sriče prve riječi. One su moja kruna privatnog života, moj „vjetar u leđa“. Ljubav koju mi pružaju nastojim da uzvratim na najbolji način, da ne uradim bilo šta, što bi im donijelo neprijatnost. Naravno, moram reći da ulaskom u porodični dom ne znači da imam čarobno dugme kojim mogu izbrisati sve probleme sa kojima se susrećem na poslu, ali nastojim da se to ne odrazi na njih. Moj utisak je da se u ovoj najljepšoj ulozi, oca i supruga, dobro snalazim, a to me čini neizmjerno srećnim.
 
 
Vaša poruka građanima Bijeljine na kraju kalendarske godine.
-Svim građanima želim mnogo zdravlja i sreće u 2022. godini. Vjerujem da ćemo u godini koja je pred nama imati manje jakih riječi, a mnogo više  konkretnih djela koja su u interesu građana koji su nam ukazali povjerenje.

Semberija info