GO SNSD BIJELjINA: SAVJET ZA POLjOPRIVREDU FORMIRAO PET STRUČNIH TIMOVA :: Semberija INFO ::

 

GO SNSD BIJELjINA: SAVJET ZA POLjOPRIVREDU FORMIRAO PET STRUČNIH TIMOVA


Ova godina bila je izuzetno teška za sve poljoprivredne proizvođače Republike Srpske, samim tim i na području Semberije, rečeno je na konferenciji za novinare članova Savjeta za poljoprivredu GO SNSD Bijeljina.

- Svim poljoprivrednim proizvođačima smo zahvalni što su uprkos teškim uslovima, uspjeli da obezbijede dovoljno hrane za sve nas“, rekao je Stevan Trivković, predsjednik Savjeta i istakao da su u želji da im pomognu, formirali stručne timove za pet sektora.

-Formirali smo tim za sektor proizvodnje mlijeka, sektor proizvodnje mesa, sektor proizvodnje voća i povrća i sektor za proizvodnju žitarica, uljarica i tim za preradu. Riječ je o stručnim timovima i njihov adatak će biti da sagledaju pojedinačno svaki sektor i sve probleme, kako bi napravili što više kvalitetnih prijedloga u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima i privrednicima i da ih kandiduju prema lokalnim i republičkim vlastima“, rekao je Trivković. On je pozvao sve zainteresovane privrednike i poljoprivredne proizvođače, da se pridruže Savjetu, kako bi se sa što više kvalitetnih prijedloga krenulo ka nadležnim institucijama.

-Osnovni cilj Savjeta je da naši pšopljoprivrednici imaju što bolje i kvalitetnije uslove za rad. Značajnu ulogu u ovoj oblasti ima i Agrarni fond grada našeg grada, prvenstveno zbog provođenja podsticajnih mjera. Zahvalani smo im što su u toku godine uspjeli da obrade i isplate sve podsticaje koji su predviđeni za 2021. godinu. Po prvi put su isplaćeni maksimalni iznosi podsticajnih sredstava za sve mjere, što je za svaku pohvalu. Naravno, zahvalni smo i skupštinskoj većini koja je amandmanima omogućila povećanje budžeta za Agrarni fond, jer je na prijedlog gradonačelnika bio manji od prethodnog. Budžet je sada sa 1. 500. 000 KM, amandmanima  uvećan na 1. 700. 000 KM“, rekao je Trivković. Član Savjeta Dragan Knežević podsjetio je da je agrarni budžet resornog ministarstva za 2021. godinu iznosio 75 miliona redovnog i 13, 2 miliona vanrednih sredstava koja su obezbijeđena preko kompenzacionog fonda.

-Od ovog iznosa, 22 posto biće do kraja fiskalne godine usmjereno u Semberiju, što je svakako pohvalno“, rekao je Knežević. On je dodao da se ministarstvo bavilo i zakonima o stočarstvu, ribarstvu, sjemenima bilja i zemljištu. Član Savjeta Svetozar Mihajlović je istakao da će Savjet značajno stručno pomoći poljoprivrednicima i poljoprivrednoj proizvodnji.

-Savjet će biti spona sa nadležnim institucijama, a na ovaj način ćemo jačati selo i poljoprivrednu proizvodnju. Takođe, nastojaćemo da poboljšamo tretman proizvođača duvana i da adekvatnim mjerama pronalazimo načine da opstanu i rade“, rekao je Mihajlović. Članovi Savjeta su preporučili poljoprivrednim proizvođačima da osiguraju usjeve, kako bi u slučaju elementarnih nepogoda, bili obeštećeni i podsjetili da ministarstvo sa 50 posto, sufinansira polisu osiguranja.

Semberija info