IZVJEŠTAJ ZA NOVEMBAR :: Semberija INFO ::

 

IZVJEŠTAJ ZA NOVEMBAR


U prostorijama Policijske uprave Bijeljina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je održana redovna konferencija za novinare na kojoj su nadležni predstavili rezultate rada pripadnika Ministarstva tokom novembra 2021. godine.

Načelnik Policijske uprave Bijeljina, Stjepan Terzić upoznao je javnost da su tokom analiziranog perioda evidentirana 72 krivična dijela, za četiri procenata manje u odnosu na novembar 2020. godine. Dominiraju krivična djela opšteg kriminaliteta. U skoro 92% slučajeva pripadnici PU Bijeljina su rasvijetlili navedena protivpravna djela. Evidentirano je takođe, 29 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 93 saobraćajne nezgode od kojih pet nezgoda koje su za posljedicu imale nastanak teškihtjelesnih povreda (dva pješaka, dva biciklista i jedna vozač putničkog motornog vozila), 17 sa lakšim tjelesnim povredama i 71 nezgoda sa materijalnom štetom.Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je nepropisno izvođenje radnji vozilom i neodržavanje propisnog odstojanja između učesnika u saobraćaju. U analiziranom periodu, evidentirano je 3128 prekršaja u saobraćaju, 199 lica je isključeno iz saobraćaja od čega 177 njih zbog utvrđene prekomjerne količine alkohola u krvi.

Tokom novembra, na području koje pokriva Policijska uprava Bijeljina, zatečeno je 67 lica afroazijskog porijekla bez identifikacionih dokumenata. Radi se o 60 muškaraca i sedam žena, prijeklom iz Pakistana, Afganistana i Maroka. Nije evidentirano njihovo protivpravno ponašanje ali je policija inicirala pokretanje krivičnog postupka za krivično djelo krijumčarenja.

-Radi se o slučaju koji je zabilježen drugog novembra tekuće godine kada je na području naseljenog mjesta Maleševci kontrolisano putničko motorno vozilo u kojem se nalazilo jedno lice sa inicijalima I.N., 1981. godište. U vozilu je zatečeno i šest lica afroazijskog porijekla. O događaju je obaviješteno nadležno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je izdalo dalje instrukcije za postupanje i rad na tom predmetu. Nakon obavljenih svih neophodnih mjera i radnji Tužilaštvu BiH je 16. novembra dostavljen izvještaj protiv tri osobe o postojanju osnovane sumnje o izvršenju krivičnog djela iz člana 189 Krivičnog zakona BiH - krijumčarenje", rekao je Igor Kapikul, načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Bijeljina.
 
PETARDE NISU IGRAČKA

U periodu od 15. decembra do 15. januara sljedeće godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova provodi preventivnu kampanju pod nazivom "Petarde nisu igračka". Osnovni cilj kampanje ogleda se u podizanju svijesti djece i mladih o štetnim posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava kao i obezbjeđivanja ambijenta u kojem građani Republike Srpske mogu u miru dočekati predstojeće praznike.U ovom periodu pripadnici policije će, zajedno sa gradskim inspekcijskim službama raditi na sprečavanju zloupotrebe odnosno prodaje pirotehničkih sredstava. U saradnji sa predstavnicima lokalnih zajednica te sa direktorima i pedagozima prosvjetnih ustanova preduzimaće se preventivne mjere na skretanju pažnje učenicima o neželjenim efektima upotrebe pirotehničkih sredstava.

Semberija info