SKUPŠTINA GRADA: U NOVU GODINU SA USVOJENIM BUDžETOM :: Semberija INFO ::

 

SKUPŠTINA GRADA: U NOVU GODINU SA USVOJENIM BUDžETOM


Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević, nakon usvajanja budžeta grada za narednu godinu, istakao je da je “važno da grad u narednu godinu ulazi sa usvojenim budžetom i ne ide na privremeno finansiranje”.

-Nastavljamo da donosimo odluke u korist građana, bez obzira na to ko je predlagač. Usvojeni su amandmani Koalicije “Dogovor za Bijeljinu”, a skupštinska većina je podržala i amandmane Kluba odbornika PDP-a, kao i amandmane odbornika SDS-a Anke Todorović”, rekao je Đurđević uz ocjenu da usvajanje budžeta vidi kao doprinos Skupštine, normalnom funkcionisanju lokalne zajednice. On je kao jedan od amandmana, naveo amandman koji je podnio odbornik Milenko Gajić, a to je  uređenje gradske plaže u Amajlijama, za koju smatraju da je potrebna za grad.

-Povećali smo i sredstva koja se tiču zdravstvene zaštite, infrastrukture, izgradnje ambulanti. Poljoprivrednici mogu očekivati veća sredstva, koja direktno idu za podsticaj za poljoprivrednu proizvodnju, a povećana su i sredstva za sport”, rekao je Đurđević. -Gradonačelnik ima mogućnost da pet odsto sredstava može realocirati, kao i da pet odsto sredstava, koja su neutrošena u prethodnoj godini, može do 31. januara realocirati na neke druge stavke”, pojasnio je Đurđević.

Odbornik PDP-a u Slaviša Marković smatra da je budžet za narednu godinu trebalo da ima ekonomski karakter i da je znatno više sredstava trebalo da bude izdvojeno za kapitalne investicije.

-Smatram da je loše je da u planu nije nijedna ozbiljna kapitalna investicija za iduću godinu i pitam kako će gradonačelnik iduće godine realizovati kapitalne projekte i usvajati projektno-plansku dokumentaciju ako nema potreban budžet? Za kompletnu putnu infrastrukturu, uređenje ulične rasvjete, higijenu grada, 1,5 miliona KM je malo”, rekao je Marković i dodao da nije dobro što je amandmanima skupštinske većine umanjen dio sredstava za plate zaposlenih u Gradskoj upravi. Gradonačelnik Ljubiša Petrović smatra da je, kako je rekao, “skupštinska većina okrenula budžet naopačke, jer sa usvojenim amandmanima ne liči na Nacrt budžeta koju su oni sami podržali”. -Odluka o budžetu je politički motivisana, jer su umanjene pozicije koje se tiču kabineta gradonačelnika za 182.000 KM. Na toj poziciju su oduzeta sredstva tekuće pomoći mjesnim zajednicama”, rekao je Petrović i dodao da je “cjelokupnu odgovornost za funkcionisanje grada i kreiranje budžeta preuzela je skupštinska većina”.

Petrović je pojasnio  da su “smanjena sredstva Odjeljenju za finansije za 150.000 KM, Odjeljenju za poljoprivredu 175. 000 KM, te Odjeljenju za prostorno uređenje i da je Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove podnijelo najveći teret umanjenja budžeta”. On je naveo i da su smanjene i rezerve za sport, kao i investicije u domove kulture. Govoreći o  prijedlogu odluke o posebnoj nagradi radnicima u kovidu, ideja je bila da se podrže zdravstveni radnici u borbi protiv pandemije. U izjavi novinarima, odbornik SNSD-a Zlatan Lazarević rekao je da je Ustavni sud Republike Srpske donio odluku da su “svi amandmani Koalicije “Dogovor za Bijeljinu” doneseni u skladu sa zakonom i da su primjedbe gradonačelnika neosnovane”. -To važi i za amandmane za ovu godinu, jer su urađeni po istom principu kao i za 2021”, naglasio je Lazarević. Na današnjoj sjednici je  

usvojena i odluka o izvršenju budžeta, a odbornici su podržali i inicijativu odbornika SNSD-a Danijele Đukin da za trudnice i porodilje do godinu dana bude obezbijeđen besplatan parking.

-Svakoj turdnici i porodilji treba napraviti propusnicu sa rokom važenja, a mislim da bi to bilo lijepo, posebno u blizini Bolnice i Doma zdravlja”, rekla je Đukinova. Odbornik SDS-a Mirjana Orašanin je, u ime taksista sa područja grada, podnijela inicijativu da im se omogući polukružno okretanje kod zgrade Suda, jer, kako je rekla, “takva odluka omogućila bi da taksisti brzo i efikasno obavljaju svoj posao”.

Semberija info