NARODNA PARTIJA SRPSKE GO BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

NARODNA PARTIJA SRPSKE GO BIJELjINA


NE UZNEMIRAVAJ, RADIM!

Narodna partija Srpske sinoć je organizovala Okrugli sto na temu „Šta je to uznemiravanje na radu i kako se zaštiti?“

Okrugli sto na temu „Šta je to uznemiravanje na radu i kako se zaštiti?“ u organizaciji Odbora žena Narodne partije Srpske,  a koji se održan u Velikoj sali za sastanke Centra za kulturu, sinoć je okupio tridesetak učesnika.
Helena Stojić, kao organizator događaja i predsjednica Odbora žena Narodne partije Srpske, istakla je značaj pitanja uznemiravanja na radu budući da je od oktobra stupio na snagu Zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu RS.
-Iako su zakoni napisani da budu jasni i precizni, i dalje se radnici suočavaju sa teškoćama u tumačenju zakona, te ni u ovom slučaju to nije izuzetak. Na jučerašnjem skupu smo mogli čuti da mnogi radnici, na koje se prvenstveno odnosi ovaj Zakon, nisu ni znali da on postoji. Teškoće dalje nastaju u primjeni Zakona, budući da radnička populacija još uvijek  nema povjerenje u brzinu reagovanja institucija. Stres koji sa sobom može da nosi radno okruženje postaje sve više i više okidač za mnoge bolesti pa je blagovremeno reagovanje i radnika i poslodavca od velikog značaja” istakla je Stojićeva.

Moderator Okruglog stola Tanja Kojić je istakla da Zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu pruža radniku mnogo šira prava nego što je to slučaj sa odredbama Zakona o radu na način da se širi i krug lica koja mogu tražiti zaštitu, te je u toj kategoriji i poslodavac, i vrste radnji koje predstavljaju uznemiravanje na radu.  Takođe, ističe da su konačno uspostavljeni jasni mehanizmi zaštite od uznemiravanja koji se prvenstveno ostvaruju kod poslodavca, ali i kod Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i kod nadležnog suda, kao posljednje instance zaštite od uznemiravanja.

U cilju pomoći svim ugroženim kategorijama u vezi sa uznemiravanjem na radu, Narodna partija Srpske GO Bijeljina otvara svoja vrata za besplatnu pravnu pomoć svakog ponedjeljka od 16 do 17 časova u kancelariji koja se nalazi u Ulici Meše Selimovića 39, a
kontakt telefon je 055 422 373.