UDRUŽENjE PORODICA NESTALIH BORACA I CIVILA SEMBERIJE I MAJEVICE: NE ODUSTAJEMO OD PROCESA TRAŽENjA NAJMILIJIH :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE PORODICA NESTALIH BORACA I CIVILA SEMBERIJE I MAJEVICE: NE ODUSTAJEMO OD PROCESA TRAŽENjA NAJMILIJIH


Skupština Udruženja porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila Semberije i Majevice održana je 23. decembra u Bijeljini, a na sjednici su predstavljni rezultati rada u 2021. godni, kao i plan rada za narednu godinu. Član kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH, Nikola Perišić istakao je da se u procesu traženja nestalih, nedostatak relevantnih informacija.


-U Republici Srpskoj u kosturnicama i mrtvačnicama trenutno se nalazi 600 posmrtnih ostataka gdje je izolovan DNK profil, ali je činjenica da nema podudaranja sa DNK profilom koji su uzeti od porodica“, rekao je Perišić i naglasio da je fokus djelovanja upravo rad po navedenom.

-Proces pronalaska nestalih lica otežan je iz razloga što su se počinioci potudili da dobro sakriju dokaze, ali mi nećemo odustati od procesa traženja“, naglasio je Perišić i podsjetio da Republika Srpska, po evidenciji Instituta još uvijek traga za 1.266 nestalih lica srpske nacionalnosti, dok se po podacima Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Banja Luka, još uvijek traži 1 600 lica.


Predsjednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevica Smilja Mitrović, naglasila je da ovaj predpraznični i praznični period, najteži za porodice koje još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najmilijih.


-Majka sam nestalog sina jedinca, mladog vojnika i ovo je period kad nam je svima posebno teško. Godine prolaze, a mi smo sve stariji i uplašeni da li ćemo dočekati dan da ih dostojno sahranim, da se zna gdje možemo svijeću da zapalimo. Udruženje još uvijek traži 57 nestalih lica. U ovoj godini, nismo pronašli još ni jednu osobu i moram reći da nismo zadovoljni rezultatima rada onih koji treba rade po pitanju procesa traženja nestalih. Porodice ne odustaju od traženja i insistiramo da se proces traženja ubrza“, rekla je Mitrovićeva.

Semberija info