UDRUŽENjE PENZIONERA BIJELjINA: DRASTIČNO POVEĆANA SMRTNOST PENZIONERA :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE PENZIONERA BIJELjINA: DRASTIČNO POVEĆANA SMRTNOST PENZIONERA


Udruženje penzinera u Bijeljini broji oko 11.000 članova, dok je ukupan broj penzionera na području opštine oko 16.000. Prema riječima predsjednika Udruženja Đure Stanojlovića, težak položaj ove kategorije stanovništva, dodatno je usložnjen zbog pandemije virusa korona. U Udruženju se trude da bar malo olakšaju probleme, ali s obzirom na sredstva kojim raspolažu i svakodnevnim zahtjevima za jednokratnu pomoć, nije im lako izaći u susret svima kojima je pomoć neophodna.

-Brojni su problemi penzionera, od troškova liječenja, preko sve češćih poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Kad tome dodamo i izmirenje obaveza za režije, velikom broju njih, ne ostane ništa. Sastavljanje kraja s krajem je postala svakodnevica, a ono što je evidentno je i drastično povećanje smrtnosti penzionera zbog pandemije virusa korona“, kaže Stanojlović i dodaje da Udruženje, iako na raspolaganju imaju ograničena sredstva, porodicama umrlih isplaćuje troškove u iznosu od 200 KM po osnovu sahrane.

-Obratili smo se Gradskoj upravi zahtjevom za dodjelu finansijskih sredstava za pomoć. Zahvaljujemo se što su nam izašli u susret i na račun Udruženja uplatili 20.000 KM podrške usljed situacije izazvane korona virusom, tako da možemo blagovremeno isplatiti posmrtnine“, kaže Stanojlović.  On se u ime Udruženja zahvalio Gradskoj upravi i za iznos od po 100 KM jednokratne pomoći penzionerima koji primaju najnižu penziju.

​-Gradska uprava je saopštila da svi penzionerima čija penzija iznosi najviše 212 KM,  imaju pravo na jednokratnu pomoć koju mogu iskoristiti podnošenjem zahtjeva Odjeljenju za društvene djelatnosti Grada Bijeljina, na odgovarajućem obrascu, predajom na šalteru prijemne kancelarije Gradske uprave do 31. decembra 2021. godine“, podsjetio je Stanojlović i dodao da se u Udruženju nadaju da će gradskim budžetom za narednu godinu biti planirano više sredstava za penzionere.

Semberija info