U BIJELjINI OTVORENA POSLOVNICA IRB-a RS :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI OTVORENA POSLOVNICA IRB-a RS


U Bijeljini je danas otvorena kancelarija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Ovo je četvrta regionalna kancelarija IRB-a nakon što su ranije ove godine otvorene iste u Prijedoru, Istočnom Sarajevu i Trebinju. Osnovni cilj otvaranja poslovnica IRB-a jeste težnja banke za ravnomjernim regionalnim razvojem Republike Srpske odnosno dodatno približavanje banke građanima i privrednicima.
 
Investiciono-razvojna banka je od svog osnivanja, 2006. godine do danas na područje Bijeljine plasirala oko 340 miliona KM kreditnih sredstava. Od tog iznosa većina je plasirana privrednicima, a 68 miliona se odnosi na fizička lica, odnosno podršku ciljnim grupama poput mladih bračnih parova koji po prvi put rješavaju stambeno pitanje.
 
 

-U okviru IRB-a koja operativno provodi finansijski mehanizam koji se odnosi na podršku projektima iz naših lokalnih zajednica a koji se odvija na grant osnovi, do sada smo kroz sedam javnih poziva na području grada Bijeljine i okoline dodijelili preko 860.000 KM bespovratnih sredstava i na taj način podržali projekte od šireg društvenog značaja. Početkom sljedeće godine ćemo raspisati novi javni poziv na koji će moći aplicirati sve lokalne zajednice sa područja Republike Srpske", rekao je Dražen Vrhovac, direktor Investiciono-razvojne banke Rapublike Srpske.
 
Ministarka finansija u Vladi RS, Zora Vidović istakla je značaj IRB-a naglasivši da je to jedna od najznačajnijih institucija Republike Srpske. Od svog osnivanja do danas, privredi i građanima, plasirala je preko 2,8 milijardi KM. Vlada RS je iskazala opredjeljenje za dodatno jačanje svoje Investiciono-razvojne banke koja bi i u narednom periodu trebala biti mjesto na kojem se mogu naći najpovoljniji krediti za domaću privredu i stanovništvo.
 
-Vlada RS je Investiciono-razvojnoj banci RS odobrila da može imati fiksnu kamatnu stopu od 0.5%. To govori da Vlada od ove banke ne očekuje didvidenu, ne očekuje zaradu nego očekuje da bude mjesto gdje fizička lica i privrednici u svako doba mogu doći do najjeftinijih i najpovoljnijih kredita za svoje planove i potrebe", izjavila je ministarka Vidović.

Semberija info