U GRADSKOJ UPRAVI GRADA BIJELjINA POČELI NOVOGODIŠNjI PRIJEMI :: Semberija INFO ::

 

U GRADSKOJ UPRAVI GRADA BIJELjINA POČELI NOVOGODIŠNjI PRIJEMI


Prvi prijem za predstavnike visokoškolskih ustanova
 
Danas je u Gradskoj upravi Grada Bijeljina organizovan tradicionalni Novogodišnji prijem za predstavnike visokoškolskih ustanova na području grada Bijeljina.

Prijemu su prisustvovali gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović, predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, te predstavnici Pedagoškog fakluteta, Fakulteta poslovne ekonomije, Univerziteta Bijeljina i Univerziteta Sinergija.

Ovom prilikom obratili su se gradonačelnik Ljubiša Petrović, predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević i dekan Pedagoškog fakulteta Dalibor Stević.

Gradonačelnik rekao je da nastavljaju dobro uspostavljenu tradiciju, Novogodišnje prijeme.
-Bijeljina, kao grad mladih ljudi, sigurno je i segment visokog obrazovanja kojem treba da posvetimo posebnu pažnju da bi iz tih visokoškolskih ustanova izlazili što kvalifigovaniji kadrovi koji će odgovarati i potrebama tržišta rada.  Zadatak lokalne zajednice je da sve to podrži, iako sam sistem visooškolskog obrazovanja nije direktno u nadležnosti jedinice lokalne samouprave. Bijeljina je i ranije pomagala i bila na usluzi svim svim ustanovama visokog obrazovanja i tako ćemo nastaviti i u narednom periodu. Trudićemo se da poboljšamo i privredni ambijent, da stvorimo što veći broj radnih mjesta i na taj način usporimo odlazak mladih sa ovih prostora. Nastavićemo i investicije što se tiče obrazovanja. Grad Bijeljina zajedno sa svojim sugrađanima treba da ispuni svoje okvire nadležnosti, a to je projektovanje modernog studentskog centra, već imamo riješene pravno- imovinske odsnose. Podržavajući studente, podržavamo nas same“, zaključio je Petrović.

On je dodao da bi Grad Bijeljina u narednim danmima trebala da dobije jedan dokument, a to je analiza postojećeg demografskog stanja  sa prijedlogom mjera pronatalitetne politike, kako da poboljšamo natalitet.
-Mi smo takve stavke predvidjeli i u budžetu i utvrdili budžetsku poziciju „Mjere pronatalitetne politike“ kako bi bile usklađene sa dokumentom koji treba da ugleda svjetlost dana. Bijeljina će biti prva lokalna zajednica koja je dobila jedan takav dokument“, završava Petrović.

Aleksandar Đurđević je kazao da je ovo jako važan segment za Bijeljinu.
-Bijeljina  vjerovatno ne bi bila ono što jeste danas da u prethodnom periodu nije prepoznato i da su uložena značajna sredstva i napori u razvoj visokoškolskog obrazovanja. Iskoristili smo priliku danas da razgovaramo o aktuelnoj problematici koja se tiče upravo toga. Iz ugla grada svako ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost. Treba razgovarati i kakvi su nam kadrovi potrebni za budućnost, da bi se došlo do optimalne upisne politike i do optimalnih smjerova koji će zaista biti potrebni i koji će nakon fakulteta ima prohodnost ka zaposlenju“, završava Đurđević.
Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Dalibor Stević pohvalio je gradsku administraciju, gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada Bijeljina i rekao da je ovo već tradicija.

-Jako je bitno da se viđamo ne samo ovako protokolarno, jer mi se i u toku godine često viđamo po raznim pitanjima. Riješavamo probleme koji su naši zajednički, možda malo više fakulteta i univerziteta, a manje grada. Ove godine smo imali dobru saradnju i očekujem da da će tako da ostane i u buduće. Bijeljinu posmatram kao grad mladih ljudi, a mi koji radimo na fakultetima i univerzitetima, svakako, doprinosimo tome“, završava Stević.