GRADSKA UPRAVA: U BUDžETU 15 POSTO SREDSTAVA PO OSNOVU RENTE I NAKNADE ZA UREĐENjE GRADSKO-GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA UPRAVA: U BUDžETU 15 POSTO SREDSTAVA PO OSNOVU RENTE I NAKNADE ZA UREĐENjE GRADSKO-GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA


Gradska uprava je opredijeljena da Bijeljina bude urbanizovaniji grad i da se uvede urbanistički red. Nacrti regulacionih planova biće dostupni na internet stranici grada, Centru za kulturu, Odjeljenju za prostorno uređenje i Direkciji za izgradnju i razvoj grada”, rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović. O aktivnostima  Odjeljenja za prostorno uređenje i planom rada u narednoj godini, govorio je predstavnik Odjeljenja Borjan Maksimović.
-Kada govorimo o višeporodičnim stambeno-poslovnim objektima, od kojih ubiremo najviše prohoda po osnovu naknade za uređenje gradsko-građevinskog zemljišta i rente za objekat, ove godine smo, do 20. decembra izdali 21 građevinsku dozvolu, što je značajno više u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Po pitanju legalizacije, Odjeljenje je izdalo 132 građevinske i upotrebne dozvole, što je takođe znatno više nego u proteklim godinama, a prihodi po osnovu naplate naknade za uređenje gradsko-građevinskog zemljišta i rente za objekte, do 1. decembra ove godine iznose 6. 700. 000 KM i ako uzmemo u obzir koja je to prosječna mjesečna cifra, dolazimo do broja od 7. 300. 000 KM, što je oko 15 posto od ukupnog bužeta grada”, pojasnio je Maksimović. On je dodao da je tačno da su do 30. septembra ove godine imali izvršenje budžeta od 16 posto, odnosno, 40. 498 KM, međutim, na dan 20. decembar 2021. godine, Direkciji je isplaćeno 183. 444 KM, po osnovu potpisanih ugovora, što ukupno predstavlja 73, 4 posto izvršenja  budžeta na budžetskoj poziciji urbanističko projektovanje i planiranje.


-Ukoliko Direkcija do kraja godine uspije da dostavi prednacrt plana Filip Višnjić ili Galac, izvršenje budžeta će biti preko 90 posto. U situaciji kada smo imali potpunu blokadu u prvom kvartalu ove godine, jer nismo imali usvojen budžet grada, mi smo radili na izradi četiri nova regulaciona plana i jednom novom urbanističkom projektu, a to je 394, 7 hektara najeksluzivnijeg i najatraktivnijeg gradskog građevinskog zemljišta”, rekao je Maksimović i dodao das u odluke o pristupanju regulacionih planova i urbanističkog projekta donijete su 18. juna. Govoreći o planu rada za narednu godinu, Maksimović je rekao da “usljed planirane trase Brčko-Bijeljina-Rača, imaju obavezu da izmijene postojeći regulacioni plan industrijske zone četiri i Agrotržni centar”.

-Pored razvoja industrije i privrede, moramo se zadržati i na užem urbanom području, te smo 19. novembra, uputili sekretaru Skupštine grada dopis u kom smo rekli da ćemo naredne godine raditi industrijsku zonu četiri, Agrotržni centar i Ledince dva”, pojasnio je Maksimović. Osvrćući se na opaske na “urbanistički haos”, Maksimović je naglasio da je taj “haos” aktuelan unazad više godina i da je građanima jasno da ljudi koji su bili na ključnim pozicijama nisu svoj posao obavljali blagovremeno i kako je to trebalo.

-Nemoguće je da smo sad za sve mi krivi i da je “urbanistički haos” nastao za godinu dana. Mi smo za jednu godinu pokrenuli pet dokumenata, četiri regulaciona plana i jedan urbanistički projekat, a sledeće godine planiramo tri nova regulaciona plana”, naglasio je Maksimović i najavio da je u planu i realizacija projekta elektronske građevinske dozvole.

-Građani neće gubiti vrijeme od jedne do druge institucije, jer će biti napravljen softver, odnosno aplikacija, gdje će građani moći od kuće da podnesu zahtjev za izdavanje građevinske dozvole”,rekao je Maksimović.

Semberija info