JZU BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: NASTAVLjA SE TREND STABILIZACIJE :: Semberija INFO ::

 

JZU BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: NASTAVLjA SE TREND STABILIZACIJE


Eidemiološka situacija u Republici Srpskoj ima trend poboljšanja, a u Bijeljini je je taj trend poboljšanja još ubrzaniji, rekla je saradnik Bolnice, epidemiolog, profesor dr Biljana Mijović i pojasnila da se podaci analiziraju na sedmičnom nivou.

-U prošloj sedmici smo imali manje od 20 potvrđenih na sedmičnom nivou i tri smrtna ishoda, što je manje nego prethodnih sedmica. Kada podatke o potvrđivanju pretvorimo u stope dobijemo podatak da Bijeljina ima povoljnije pokazatelje u odnosu na prosjek, što nas dovodi u situaciju da možemo konstatovati da situacija ide na bolje“, rekla je prof. dr Mijović. Ona je naglasila da sve ovo nije razlog da se opustimo, jer se situacija vrlo lako može vratiti i pogoršati, ukoliko se građani ne budu pridržavali neophodnih mjera.

-Moram reći da, nažalost, imamo još uvijek mnogo nevakcinisanih građana, a to vidimo svakodnevno među hospitalozovanim, kao i na terenu kad radimo neke druge poslove“, konstatovala je prof. dr Mijović i poslala poruku građanima.

-Nevakcinisani građani treba da iskoriste ovaj period i odluče se za vakcinaciju. Oni koji su se vakcinisali drugom dozom, treba da prime i treću. Moram podsjetiti građane da mnoge vakcine u djetinjstvu, u primarnoj seriji imaju više doza, kao npr. protv difterije, tetanusa, pertusisa,  i td. , jer neke vrste vakcina moraju da se daju više puta kako bi imuni odgovor bio dobar. Kada je krenula vakcinacija protiv kovid 19 smatralo se da će biti dovoljne dvije doze u primarnoj seriji, međutim, kako je vrijeme odmicalo i kako smo pratili situaciju na terenu, potvrdilo se da su potrebne doze, jer posle treće doze, imunitet je daleko bolji“, rekla je prof. dr Mijović uz poruku da se u predstojećim prazničnim danima čuvamo velikih skupovima i da poštujemo epidemiološke mjere. Na konfereciji je rečeno da je 15. decembra 2020. godone, u kovid bolnicama u Bijeljini bilo 106 hospitalozovanih, a danas, prema izvještaju šefa Kovid bolnice dr Mikajla Lazića, na liječenju u Kovid bolnici su 34 bolesnika, od kojih je sedmoro (7) na respiratoru.

-Raduje nas činjenica da su u protekla 24 sata bila samo tri (3) prijema.Ovo je nastavak trenda od kraja novembra, gdje je evidentirano smanjenje prijem au kovid bolnicu, a nije došlo ni do drastičnog pogoršanja kliničke slike pacijenata“, rekao je dr Lazić i dodao da su pacijenti u kovid bolnici srednje i starije životne dobi. On je ponovio apel građanima da se vakcinišu, kao i da se ne okupljaju u velikom broju za predstojeće praznike.

Semberija info