PROJEKAT „ DA, TO SAM JA“ :: Semberija INFO ::

 

PROJEKAT „ DA, TO SAM JA“


Udruženje „Porodični krug“ iz Bijeljine, u saradnji sa Udruženjem za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“, realizuje projekat „Da to sam ja“, sa ciljem senzibilisanja javnosti o obrazovnim potrebama Roma. Tom prilikom, danas je u sali JU Dječijeg vrtić „Čika Jova Zmaj“ organizovana obuka za vaspitače, učitelje i romske asistente.
 Cilj ovog projekta je unapređivanja njihovih kompetencija u radu sa djecom i porodicama iz osjetljivih kategorija stanovništva, sa naglaskom na romsku populaciju.

 Projekat je podržalo Ministarstvo za prosvjetu i kulturu u Vladi RS.
 
Biće realizovan kroz okrugle stolove i radionice u Prnjavoru, Doboju i Bijeljini tokom decembra 2021. godine.  Projekat „Da, to sam ja“, osmišljen je tako da uključuje predstavnike lokalne zajednice, udruženja Roma, vaspitače, učitelje, romske asistente, direktore predškolskih ustanova, osnovnih škola i roditelje.

Na pres konferenciji održanoj u prostorijama JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ govorili su Slaviša Vujanović direktor, Slađana Miljenović predsjednica Udruženja „ Porodični krug“, Sanita Smajić, student Pedagoškog fakulteta u Bijeljini i Danica Mojić, pedagog Udruženja „Porodični krug“.

Slaviša Vujanović je rekao da je ovaj skup koji je danas održan u vrtiću u saradnji sa „Porodičnim krugom“ i „ Otaharinom“  ima za cilj uključivanje djece iz socijalno ugroženih porodica romske populacije u sistem predškolskog  vaspitanja i obrazovanja, a samim tim i osnovne škole.

-Ono što moram reći, jeste da se mi u predškolstvu radimo na dostupnosti vrtića za sve ranjive kategorije, posebno za djecu iz romske populacije. Do sada smo kroz razne projekte koje smo realizovali u saradnji sa Gradskom upravom, „Otaharinom, UNICEF-om uključivali djecu iz tih zajednica u program pripreme za polazak u školu. Nažalost, predškolsko vaspitanje i obrazovanje nije dio besplatnog obrazovnog sistema, a naša želja je da vrtić svima bude dostupan. Mi pokušavamo da kroz realizaciju različitih projekata koje realizujemo sa vladinim i nevladinim organizacijama da učinimo vrtić dostupan svima, posebno djeci koja nisu u stanju da se uključe u redovan program“, naglasio je Vujanović.

Predsjednica Udruženja „Porodični krug“ Slađana Miljenović kazala je da ovaj projekat ima za cilj da podigne svijest javnosti o važnosti uključivanja sve djece u proces obrazovanja.

-Kao što znamo broj djece romske populacije koji je uključen u obrazovanje je jako mali. Stoga smatramo da je izuzetno važno najprije osvjestiti samu romsku populaciju o važnosti obrazovanja njihove djece. Takođe je veoma važno unaprijediti kompetencije učitelja, vaspitača i asistenata koji rade sa tom djecom. Njihova uloga je višestruka, oni su roditenji, vođe koje disciplinuju, motivatori, ali kada su u pitanju ova djeca tu je njihova uloga još više naglašena jer oni tu kreću od nule. Tako da  njihove kompetencije u radu sa djecom iz osjetljivie kategorije je vrlo važano osnažiti i između ostalog to je možda i jedan od važnijih ciljeva ovog projekta“, završava Slađana Miljenović.


Sanita Smajić, studentikanja Pedagoškog fakulteta i članica udruženja „Otaharin“ rekla je da je obrazovanje ključ uspijeha i naše budućnosti.

-Obrazovanje za našu zajednicu je veoma važno i „Otaharin“ radi mnogo na tome, jer pomažemo našoj djeci u svim aspektima obrazovanja. Romska djeca ne idu u školu najviše zbog loše ekonomske situacije, jer roditelji ne rade.  Djeca iz romskih zajednica često izlaze na ulicu da rade pomagajući svojim roditeljima, misleći da im je to obaveza, a ne da je to škola. Svi znamo da je dječija obaveza školovanje, odnosno obrazovanje. Institucije se bore da našu djecu upute ka obrazovanju, ali ključni problem je u romskoj zajednici koja još uvijek nije podigla svijest o važnosti obrazovanja. Ja smatram da je predskolsko obrazovanje jako bitno za dalji napredak djece“.

Pedagog Udruženja „Porodični krug“ Danica Mojić rekla je da je projekat  namijenjen razvijanju svijesti o obrazovnim potrebama Roma i senzibilizanju javnosti.

-Donosioci odluka moraju shvatiti da romska populacija ima ista prava, kao i svi drugi i da svako djete ima pravo na obrazovanje.  Nažalost, u predškolskim ustanovama Romska djeca su uključena samo po principu projektnog planiranja i u okviru nekih projekata koji najčešće finansira nevladin sektor uz podršku često lokalne zajednice. Bijeljina je dobar primjer za to i vrtić „Čika Jova Zmaj“.  U ovaj projekat su uključeni svi gradovi koji imaju romsku populaciju. Današnja obuka više namijenjena vaspitačima, učiteljima i romskim asistentima, kao pojedincima koji su izloženi dodatnom stresu sa osjetljivim kategorijama, jer je sa njima izuzetno teško raditi. Zbog lošeg starta koji ta djeca imaju, kao što je ne poznavanje jezika, smatram da su romski asistenti veoma važni u tom vaspitno obrazovnom procesu.  Zbog toga ćemo se danas baviti  i izgaranjem na poslu, partnerstvo sa porodicom  i zajednicom, refleksijom i samorefleksijom, izazovima socijalizacije, a biće i govora o važnosti obrazovanja, o društvenoj i obrazovnoj inkluziji. Okrugli stolovi i obuka su već održani u Doboju i Prnjavoru, a u Bijeljini okrugli sto će biti sljedeće sedmice.  Završna konferencija će biti 28. decembra na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini“, najavila je Danica Mojić.

Semberija info