OBUKE ZA VASPITAČE, UČITELjE I ROMSKE ASISTENTE :: Semberija INFO ::

 

OBUKE ZA VASPITAČE, UČITELjE I ROMSKE ASISTENTE


Da, to sam ja
 
Udruženje „Porodični krug“ iz Bijeljine, u saradnji sa Udruženjem za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ i Dječijim vrtićem ,,Čika Jova Zmaj'', realizuje projekat „Da to sam ja“, sa ciljem senzibilisanja javnosti o obrazovnim potrebama Roma. Projekat „Da, to sam ja“ podržan je od strane Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske i biće realizovan kroz okrugle stolove i radionice u Prnjavoru, Doboju i Bijeljini, tokom decembra 2021. godine. Projekat „Da, to sam ja“ je osmišljen tako da uključuje predstavnike lokalne zajednice, udruženja Roma,  vaspitače, učitelje, romske asistente, direktora predškolskih ustanova i osnovnih škola, roditelje.
U okviru projekta će biti realizovana obuka za vaspitače, učitelje i romske asistente, sa ciljem unapređivanja njihovih kompetencija u radu sa djecom i porodicama iz osjetljivih kategorija stanovništva, sa naglaskom na romsku populaciju.
 
Obuka će biti organizovana u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“, a obuku će realizovati članovi Udruženja „Porodični krug“.
 
Predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje su djelatnosti od opšteg interesa, te samim tim zaslužuju veću pažnju, kako vaspitno-obrazovnih ustanova, donosilaca odluka, tako i šire javnosti.  Trenutni obuhvat u Republici Srpskoj je25 %, što je izuzetan napredak u odnosu na 2016. godinu, kada je obuhvat bio 14,5%.  Poseban problem jeste uključivanje djece iz osjetljivih kategorija stanovništva u programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Naročito je izazovno pitanje uključivanja romske djece u vrtić i osnovnu školu, kao i redovno pohađanje osnovne škole od strane djece romske populacije.
Imajući u vidu značaj ranog djetinjstva, kao ključnog perioda za rast i razvoj djeteta, izuzetno je značajno dalje raditi na povećavanju obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, što je u skladu i sa nekim od strateških ciljeva za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Isto tako, uprkos činjenici da je osnovna škola obavezna, ne smijemo zanemariti sveprisutan problem nepohađanja nastave od strane djece iz romske populacije.Osnovnu školu u Republici Srpskoj pohađa 394 djece iz romske populacije, i to u 20 osnovnih škola, iz 11 opština i gradova.
Uzimajući u obzir gore navedeno, stvorila se potreba za preduzimanjem smislenih aktivnosti od strane stručnjaka iz Udruženja „Porodični krug“, koji mogu pomoći da se ovakvi problemi, bar donekle, prevaziđu.Namjera stručnjaka iz Porodičnog kruga je da, aktivnostima koje će biti provedene u ovom projektu, ukažemo na važnost obrazovanja djece romske populacije i doprinesemo senzibilizaciji javnosti o obrazovnim potrebama Roma, ali i osnaživanju vaspitača, učitelja, roditelja, kako bi što uspješnije radili i doprinijeli vaspitanju i obrazovanju djece iz romske populacije.
 
Završna konferencija projekta „Da, to sam ja“, biće održana na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini'', navode organizatori.