KONFERENCIJA SNSD BIJELjINA: POTREBNO OTKLONITI MANjKAVOSTI U NACRTU BUDžETA ZA 2022. GODINU :: Semberija INFO ::

 

KONFERENCIJA SNSD BIJELjINA: POTREBNO OTKLONITI MANjKAVOSTI U NACRTU BUDžETA ZA 2022. GODINU


Odbornici SNSD-a u Skupštini grada, ukazali su na manjkavost Nacrta budžeta grada za 2022. godinu, koji je usvojen i istakli da su ga podržali, kako bi se mogla ispoštovati procedura, odnosno javna rasprava u kojoj mogu učestvovati i građani. Na konferenciji za novinare je rečeno da „skupštinska većina ima cilj da se u narednu godinu uđe sa usvojenim budžetom, a na otkljanjanje manjkavosti će se uticati javnim raspravama i amandmanima“. Predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević (SNSD) je istakao da nisu zadovoljni što je Nacrtom budžeta povećan iznos za bruto plate u administraciji Gradske uprave za više od milion KM, te činjenicom da je za kratak vremenski period zaposleno oko 60 lica bez konkursa i ne sa spiska Zavoda za zapošljavanje.

-Opredjeljenje skupštinske većine je da radimo u interesu građana, a to smo pokazali kroz, do sada, 205 tačaka  dnevnog reda na sjednicama, koje su razmatrane na prijedlog gradonačelnika. Od tog broja smo podržali 189 tačaka, a nekoliko je vraćeno doradu. Dakle, nismo tu da blokiramo i opstruišemo, nego da radimo u interesu građana. Moram da naglasim da budžet grada pune građani i obaveza Gradske uprave je da upravo taj budžet građanima i vrati kroz razna davanja, infrastrukturu i razvojne projekte“,rekao je Đurđević. Šef  Kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović se osvrnuo na Izvještaj o izvršenju budžeta za devet mjesevi ove godine, koji nije usvojen.

-Izvještaj o izvršenju budžeta je svojevrsna krvna slika grada i ja sam je ocijenio kao lošu, jer neshvatljivo je da umjesto ušteda, jer između ostalog, nisu imenovani načelnici odjeljenja, imamo utrošeno više sredstava za plate i za devet mjeseci, potrošeno je 528. 000 KM više od planiranog. Takođe, više je potrošeno i za jednokratne pomoći, tačnije, planirano je 140. 000 KM, a potrošeno je 242. 000 KM. Od 30. 000 KM, planiranih za domaću proizvodnju nije utrošena ni marka i td.“, rekao je Milovanović. Odbornik Danijela Đukin ponovila je razočaranost što je za zdravstvo planirano samo 200. 000 KM, a od tog iznosa treba rasporediti sredstva Domu zdravlja i Bolnici.
-Na čelu sam druge po veličini ustanove primarne zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj, a prvoj po kvalitetu pružanja usluga građanima. Sramotno je da, s obzirom da se zna da je osnivač Doma zdravlja naš grad, da se obezvrijedi trud i rad, a što se direktno odražava na građane. Ako se zna da samo za jedan objekat koji je godinama zreo za renoviranje, a to je ambulanta u Dvorovima, kojoj gravitira nekoliko hiljada građana, treba oko 130. 000 KM, onda je suvišno pričati. To nije jedina ambulanta, gdje treba adaptacija, a podsjetiću da Dom zdravlja ima 26 ambulanti na području Semberije. Sa ovog mjesta postavljam pitanje: Da li je ovo kazna za dobre đake?, rekla je Đukinova.

Semberija info