DANI SOCIJALNE, PORODIČNE I DJEČIJE ZAŠTITE :: Semberija INFO ::

 

DANI SOCIJALNE, PORODIČNE I DJEČIJE ZAŠTITE


Savez udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti Republike Srpske, uz saradnju sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, te uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizovao je danas u hotelu „Drina“ godišnji stručni skup „Dani socijalne, porodične i dječije zaštite“.


Mladen Stojčić, pravni savjetnik Misije OSCE-a u BiH - Treneska kancelarija u Banjaluci, kaže da već  godinama Misija OSCE -a u BiH podržava Savez stručnih radnika socijalne djelatnosti RS, te da se i na ranije održanim seminarima došlo do zaključaka koji su bili dobra osnova za reformske pomake u ovoj oblasti.



„ Za nas je tema dječijih prava vrlo interesantna, a već Desetog decembra biće obilježen i Međunarodni dan ljudskih prava koji će se obilježavati u znaku rješavanja nejednakosti. Pandemija je uticala na smanjenje određenih ekonomskih prava i primanja ljudi. Zbog toga najsiromašniji podnose i najveći teret ove krize. Moraćemo zajednički ispravljati stvari, fokusirajući se na potrebe najugroženijih i to je naš osnovni cilj“, istakao je Stojčić.
Srđan Baralić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja radnika socijalne djelatnosti u Republici Srpskoj izjavio je da se svake godine organizuju ovakvi skupovi radnika socijalne djelatnosti na kojima se iznose primjeri dobre prakse, te razmjenjuju iskustva iz nadležnosti institucija.

„ U ovoj godini isključivo se bavimo porodičnom zaštitom, sa fokusom na zaštitu djece i mladih iz disfunkcionalnih porodica. Promovisaćemo i stručne smjernice, prema preporukama Ombudsmana za djecu RS, koje je izradilo resorno ministarstvo sa svojom ekspertskom grupom. Kao Savez, pokušavamo uspostaviti stručnu instituciju koja će pružati stručnu podršku radnicima na terenu. Na taj način ćemo podići na viši nivo i poštovanje prava iz ove oblasti. Podizanjem svijesti o tome, kao i  isticanjem primjera dobrih praksi može se puno toga uraditi“, kaže Baralić.
Dragica Radović, Ombudsman za djecu Republike Srpske, kaže da ombudsman od svoga osnivanja prati ostvarivanje zaštite dječjih prava u svim oblastima.


„ Što se tiče dječjih prava iz oblasti porodične, dječije i socijalne zaštite, iznijećemo svoja iskustva vezano za predstavke i žalbe koje su nam stizale. Broj žalbi je smanjen u odnosu na neke ranije godine, ali nam se i dalje građani obraćaju zbog povrede ličnih prava, zbog povrede socijalno - ekonomskih prava, zbog prava na zaštitu od nasilja. Propusta, kada je riječ o povredi dječjih prava, ima u različitim oblastima, počevši od razvoda brakova ili prestanka vanbračne zajednice, kod donešenja odluka o uređenju viđanja i kontaktiranja djeteta sa roditeljem s kojim ne živi. Propusti se odnose na sporost u trajanju postupaka, nepravilno primjenjivanje zakonskih odredbi i niz drugih povreda, kao što je neuvažavanje mišljenja djeteta“, istakla je Dragica Radović.

Semberija info