OTVORENA IZLOŽBA O ZASLUŽNIM ŽENAMA SEMBERIJE :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA IZLOŽBA O ZASLUŽNIM ŽENAMA SEMBERIJE


U Muzeju Semberije večeras je otvorena izložba o zaslužnim ženama Semberije, koje su to priznanje dobile u proteklih pet godina na inicijativu Fondacije žena “Lara” i uz podršku Gradske uprave Bijeljina.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Ljubiša Petrović, pohvalivši ideju da se u fokus izložbe stavi žena sa svojim emocijama i svim karakternim osobinama koje krase ženu, ne samo u jednom danu, već u svih 365 dana u godini.

“S punim pravom ženu stavljamo na pijedestal, jer društvo počiva na ženi. Od prvog plača djeteta žena - majka je pored njega, kao što je žena i u obdaništu u ulozi vaspitačice i svugdje tamo gdje se formiraju pravi i čestiti ljudi. Večerašnja izložba je nastavak onog dobrog što posjeduje naša Bijeljina, jer na ovaj način promovišemo porodicu i naše institucije”, naglasio je gradonačelnik Petrović.

Smilja Mitrović, jedna od dvadeset i jedne dobitnice ovog priznanja u proteklih pet godina, kaže da joj ovo priznanje puno znači, pogotovo kada se zna da je svu svoju životnu energiju i aktivnost od 1995. godine do danas usmjerila na traženje nestalih u proteklom Odbrambeno - otadžbinskom ratu.



“Moj cilj je da pronađemo sve nestale i da prekinemo tu neizvjesnost i agoniju. Punih dvadeset i sedam godina istrajavam u ovim aktivnostima i maksimalno sam angažovana na tome”, kaže Smilja Mitrović.

Jovanka Vuković je cijeli svoj radni vijek posvetila ostvarivanju prava djece i unapređivanju njihovog položaja.

“To je moje generalno opredjeljenje, jer je ulaganje u djecu najveća investicija. Ukoliko ulažemo sebe u svaki posao, kao ljudi i profesionalci, sigurno ćemo na tom putu uspjeti”, kaže Jovanka Vuković.

Autorka izložbe, Tanja Lazić, kaže da je ovim realizovana ideja da se nakon pet godina pripremi jedna ovakva izložba.

“Izložba govori o našim sugrađankama i o našim savremenicama. Trudili smo se da njihove biografije uobličimo i da im damo jednu novu formu i oblik, ispričavši o svakoj ženi i njenu životnu priču koja ju je kandidovala za ovo priznanje”, kaže Tanja Lazić.

Semberija info