BUDI OPREZAN – ORUŽJE NIJE IGRAČKA :: Semberija INFO ::

 

BUDI OPREZAN – ORUŽJE NIJE IGRAČKA


Policijski službenici Policijske uprave Bijeljina provode kampanju „ Budi oprezan -  oružje nije igračka“, koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u periodu  od 15. novembra do 31. decembra 2021. godine. Tim povodom organizovana je i akcija podjele letaka i propagandnog materijala u centru Bijeljine.

- Cilj kampanje je da otvorimo svjest građana, da se građani upoznaju sa mogućim posledicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Članom 16. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, propisano je da ko neovlašteno upotrijebi oružje kazniće se novčanom kaznom u iznosu  od 400 do 1.200 KM ili kaznom zatvora do 40 dana'', kazala Aleksandra Marić, portparol Policijske uprave Bijeljina.


Podsjetila je, Krivičnim zakonom Republike Srpske propisana je krivična odgovornost za krivična djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih naterija“ i „Izazivanje opšte opasnosti“. Kazna zatvora je od šest mjeseci do pet godina za krivično djelo član 361. Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

U proteklih deset mjeseci na području PU Bijelljina, evidentirane su 34 krivična djela „ Nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija“, evidentirana su i četiri krivična djela „ Izazivanje opšte opasnosti“ u kojima je došlo do upotrebe vatrenog oružja, kao i jedno krivično djelo ubistvo u pokušaju.

U 2021. godini  zabilježen je slučaj samoranjavanja lovca sa tragičnim ishodom, 14 narušavanja javnog reda i mira neovlaštenom upotrebom oružja i pirotehnike, 127 prekršja iz oblasti oružja i municije. U 18 slučajeva oduzeta su pirotehnička sredstva ,evidentirana je i jedna teška tjelesna povreda izazvana upotrebom pirotehničkih sredstava. I, pored svega navedenog dva samoubistva izvršena vatrenim oružjem.

-Aelujemo na građane da svaku nezakonitu upotrebu vatrenog oružja prijave nadležnoj policijskoj stanici ili pozivom na besplatni broj 122, koji može biti i anoniman. Učinite svoje okruženje bezbjednim! Ne dozvolite da se radost pretvori u tugu!“,  poručuju iz Policijske uprave  Bijeljina.

Semberija info