BIBLIOTEKA „FILIP VIŠNjIĆ“: IZLOŽBA POVODOM 200 GODINA OD ROĐENjA DOSTOJEVSKOG :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA „FILIP VIŠNjIĆ“: IZLOŽBA POVODOM 200 GODINA OD ROĐENjA DOSTOJEVSKOG


Izložba „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“ otvorena je danas u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, a postavku od 30 plakata čini 15 plakata posvećenih Dostojevskom i 15 plakata o Tolstoju. Izložbu je otvorila Jasmina Ninkov, direktor biblioteke grada Beograda.

- Povod izložbe je 200. godišnjica od rođenja svjetskog pisca Dostojevskog, a izložba je do sada obišla veliki broj gradova u regionu“, rekla je Jasmina Ninkov i istakla da je raduje saradnja sa bibliotekama u Republici. Ona jee najavila i potpisivanje sporazuma o saradnji Biblioteke grada Beograda i Biblioteke „Filip Višnjić“. Autorka izložbe, Nataša Bulatović, inače bibliotekar u Biblioteci grada Beograda, napomenula je da su 2011. godine uradili ovu izložbu za „Dane srpske kulture“ u Moskvi i Sankt Peterburgu i pojasnila da je ideja da se prikaže kako su Srbi sa prostora bivše Jugoslavije doživljavali ova dva pisca kroz kritiku, prevodilačke radove, izdavaštvo, filmove i dramsku umjetnost.

-Izložba otkriva malo poznate, direktne veze između slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda i njihova zalaganja za srpska pitanja. Srpski i ruski narod imaju zajedničku kulturu i određena kulturna obilježja, a za izložbu je iskorištena građa u nekoliko pravaca, od pozorišne, preko arhivske, do književne“, rekla je Bulatovićeva i dodala da je mnogo dodirnih tačaka između Tolstoja i Dostojevskog, ali i njih dvojice sa srpskom kulturom. Direktor Biblioteke „Filip Višnjić“ Željana Arsenović, naglasila je da se izložbom „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“, pridružuju mreži institucija kulture širom svijeta koje će odati počast liku i djelu velikana ruske književnosti.



-Izložba u našoj Biblioteci biće otvorena za sve građane do 2. decembra i ovom prilikom želim da izrazim posebno zadovoljstvo, jer Dostojevski je najčitaniji pisac u Biblioteci „Filip Višnjić“, rekla je Arsenovićeva. Otvaranje izložbe je obavljeno uz preduzimanje epidemioloških mjera, a prigodan kulturno-umjetnički program priredili su učenici Gimnazije „Filip Višnjić“.

Semberija info