JAVNA DISKUSIJA O PRAVIMA DJETETA NA MENTALNO ZDRAVLjE :: Semberija INFO ::

 

JAVNA DISKUSIJA O PRAVIMA DJETETA NA MENTALNO ZDRAVLjE


U organizaciji novoformiranog udruženja građana „Roditelji za prava djece“, održana je javna diskusija o pravu djeteta na mentalno zdravlje. Javna diskusija je održana na Pedagoškom fakultetu, a stručnjaci su ukazali da traženje stručne pomoći za prevazilaženje problema nije znak slabosti, već korak hrabrosti.

Predsjednik udruženja građana „Porodični krug“, doktor psiholoških nauka Slađana Miljenović, istakla je da rad na zdravlju mladih generacija iziskuje i razvijanje svijesti o potrebi traženja profesionalne pomoći kada je riječ o ugroženom mentalnom zdravlju djeteta, kao i roditelja. Ona je naglasila da je potrebno propagirati potrebu za odlazak psihologu kako bi pomogli sami sebi u prevazilaženju određenih životnih situacija. Javna diskusija je organizovana povodom Međunarodnog dana dječijih prava, a predsjednik UG „Roditelji za prava djece“ Jelena Sarafijan, ukazala je da je njihov cilj skretanje pažnje javnosti na mentalno zdravlje djece, pogotovo u uslovima pandemije virusa korona i česte prezauzetosti roditelja egzistencijalnim izazovima.

-Djecu treba uključiti u sve odluke koje se tiču njih, ali teret javnog zdravlja moraju da nose odrasli", rekla je Serafijan i pojasnila da su temu zaštite mentalnog zdravlja djece tokom javne diskusije obrađivali iz ugla obrazovnog sistema, uticaja porodice i sa pravne strane, dok su i sama djeca kroz kreativnu radionicu dobila priliku da izraze osjećanja i pošalju poruke odraslima. Ljubica Mlađenović iz Odjeljenja za društvene djelatnosti, istakla je da djeca, osim prava, moraju da znaju i svoje obaveze i odgovornosti. Mlađenovićeva je dodala i da su prosvjetni radnici u nekim slučajevima ugroženi, a nedavno i napadnuti od roditelja, te najavila da će o tome uskoro biti održana konferencija za novinare u Gradskoj upravi.