UKAZANO NA NIZ NEPRAVILNOSTI U POSLOVANjU :: Semberija INFO ::

 

UKAZANO NA NIZ NEPRAVILNOSTI U POSLOVANjU


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, Dragiša Tanacković, v.d.direktora u preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i Slađana Mitrović, v.d. izvršnog direktora za ekonomsko - pravne poslove na današnjoj konferenciji za štampu održanoj u ovom preduzeću iznijeli su niz nepravilnosti u poslovanju ovog preduzeća u proteklim godinama, pozvavši Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini da ispita sve navode iz krivične  prijave  koja  je  već podnesen e  i koja će  biti  dopunjavana novim elementima za protekle godine koji ukazuju na kršenje zakona  od strane  odgovornih i službenih osoba u ovom preduzeću.

Dragiša Tanacković, v.d.direktora istakao je da je dolaskom na ovu funkciju uočio brojne nepravilnosti u radu i funkcionisanju preduzeća, što se, na svu sreću, nije odrazilo na obavljanje osnovne djelatnosti, isporuku vode za piće potrošačima.

“Uočili smo niz spornih i nelogičnih javnih nabavki, među kojima je bila i kupovina cisterne za pitku vodu, koja je koštala 150.000 KM. Za godinu dana to vozilo je prešlo 550 kilometara, tako da je upitna opravdanost te nabavke. U prošloj godini započeta je  izgradnja lokalnog vodovoda u Banjici. Utrošeni materijal, fakturisan sa 65.000 KM, ne poklapa se sa realnim stanjem na terenu. Ovo su samo dva indikativna primjera. Naravno , može se govoriti i o fiktivnom pozitivnom poslovanju preduzeća, o fiktivnim, odnosno izmišljenim radnim nalozima, te je nabavljan građevinski materijal, giter blok, gotov beton, drvena građa, lim, cement, šljunak, pijesak, jupol, fasadne boje i drugi materijali, za koje ne znamo još uvijek gdje su utrošeni”, istakao je Tanacković,  naglasivši i to da je nabavljano po sedam tona cementa,  bez pijeska i šljunka,  bez traga  gdje je taj cement ugrađen.

Među spornim nabavkama su, kako je naveo Tanacković, i vodomjeri koji su nabavljani uz dodatne  anekse ugovora, iako ih je bilo dovoljno na stanju.

“Za sve to vrijeme radnici su bili u neizvjesnosti kada će im biti isplaćene plate i da li će im biti ovjerene zdravstvene knjižice. Ta neizvjesnost traje od 2018. godine. Uz sve probleme, gradonačelnik Petrović i Gradska uprava zauzeli su  stav da neće biti novog poskupljenja vode za piće u Bijeljini”, obećao je Tanacković.

Slađana Mitrović, v.d.direktora za ekonomsko – pravne poslove u “Vodovodu” izjavila je da ukupne obaveze “Vodovoda i kanalizacije” iznose 16.175.696 KM, te da su ukupne neizmirene obaveze preduzeća 15. septembra ove godine iznosile oko 6.172. 886 KM.



Od tih obaveza, koje su dospjele, a nisu izmirene, Slađana Mitrović je pomenula neke karakteristične,  kao što su: obaveze za  redovne vodne doprinose, u iznosu od 109.488 KM, obaveze iz 2018. godine po osnovu reprograma,  u iznosu od 18.014 KM, obaveze po osnovu reprograma iz 2021. godine, u iznosu od 28.711 KM, obaveze po osnovu reprograma za utrošenu električnu energiju u iznosu  od  77.100 KM, obaveze za električnu energiju “Elektroprivredi RS” u Trebinju, u iznosu od 16.000 KM, obaveze po osnovu redovne potrošnje el. energije u iznosu od 313.077 KM, obaveze po osnovu redovnih PDV prijava u iznosu od 343.366 KM,  obaveze po osnovu dugoročnih kredita u zemlji, u iznosu od 92.324 KM, obaveze prema PU RS, u iznosu od 72. 938 KM,  obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja, u iznosu od 721.144 KM, obaveze po osnovu kredita EBRD  -a  u iznosu 2.873.660 KM, obaveze po osnovu kredita IRB –a u iznosu od 847.243 KM, obaveze prema dobavljačima u iznosu od 423.961 KM i brojne druge neizmirene  obaveze.

Slađana Mitrović je navela podatak da je osmomjesečnim presjekom poslovanja u ovoj godini utvrđen gubitak od 418.787 KM, ističući da će taj finansijski gubitak do kraja godine biti još veći.

U međuvremenu su izmirene obaveze za 97 radnika “Vodovoda” po tužbama za troškove prevoza, kao i po drugim izvršnim presudama.

Došlo  je, kako je naglasila, i  do izvijesne stabilizacije poslovanja preduzeća i izmirivanja obaveza prema dobavljačima. Plate  se  sada  redovno isplaćuju, a biće isplaćen i dio regresa, istakla je Slađana Mitrović, najavivši preduzimanje koraka za konsolidovanje poslovanja preduzeća.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović izjavio je da su u ovom preduzeću  frizirani izvještaji o radu i  da je  iskazivano lažno pozitivno poslovanje za 2020. godinu u iznosu od 50.000 KM, te da je neto gobitak iznosio više stotina hiljada KM.

“Uslijediće podnošenje krivične prijave zbog sumnje da su odgovorna i službena lica u ovom preduzeću nesavjesno postupali, svjesno kršili zakonske odredbe propisane Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o javnim preduzećima, Zakonom o radu  i  drugim zakonskim aktima. Svjesno su kršeni pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Krivična prijava sadrši ukupno sedamnaest stranica teksta sa 101  prilogom. Pripremljen je početni dio krivične prijave koja će u narednom periodu biti dopunjavana novim  elementima”, izjavio je gradonačelnik Petrović, ističući da u svemu ovome postoji solidarna odgovornost bivšeg direktora Predraga Perkovića, te bivših izvršnih direktora Darka Mitrića i Ivane Stanišić.

Gradonačelnik Petrović je zatražio da Okružno javno tužilaštvo u okviru svojih nadležnosti i procedura pokrene istragu na osnovu podnesene krivične prijave.

Na pitanja novinara o broju trenutno zaposlenih radnika, saopšteno je da u preduzeću “Vodovod i kanalizacija” trenutno radi 260 radnika, da je prethodno rukovodstvo čak 35 puta mijenjalo sistematizaciju radnih mjesta bez saglasnosti Nadzornog odbora, te da trenutno mjesečna bruto plata za zaposlene iznosi 440.000 KM.

Semberija info