Udruženje građana „Roditelji ZA prava djece“: Pravo djeteta na mentalno zdravlje :: Semberija INFO ::

 

Udruženje građana „Roditelji ZA prava djece“: Pravo djeteta na mentalno zdravlje


Udruženje građana „Roditelji ZA prava djece“ na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini danas organizuje javnu diskusiju na temu „Pravo djeteta na mentalno zdravlje“.

Kako je najavljeno, govoriće dr Sanja Opsenica, redovni profesor, uža naučna oblast Opšta psihologija; dr Slađana Miljenović, docent, uža naučna oblast Socijalna psihologija; prof. dr Dimitrije Ćeranić, vanredni profesor porodičnog, nasljednog i građanskog procesnog prava; Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske; Ljubica Mlađenović, šef Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu u Gradskoj upravi grada Bijeljina; Bojana Vanovac, student Pedagoškog fakulteta u Bijeljini i član omladinske organizacije „Vizija mladih“.



Naglasak će biti na važnosti mentalnog zdravlja djece kao bitnog aspekta ukupnog razvoja zdrave ličnosti djeteta, kao i važnosti saradnje porodice i svih društvenih institucija u stvaranju preduslova za rast i razvoj djece.

Javna diskusija „Pravo djeteta na mentalno zdravlje“ ima za cilj da sa predavačima i moderatorima publici skrene pažnju na važnost mentalnog zdravlja djece i potrebu da društvena zajednica, porodica, vaspitno-obrazovne ustanove i druge društvene institucije koje se bave pravima djece ne gube iz vida ovaj veoma važan aspekt dječijeg zdravlja. Teme diskusije se kreću u okviru tri glavne cjeline: mentalno zdavlje djece kao preduslov za cjelokupan razvoj djetetove ličnosti; pravo djeteta na zdravlje kroz prizmu pravnih akata koja se bave ovim pitanjima i institucije koje se bave zaštitom i pomažu u ostvarivanju prava djece.

U ime omladinske organizacije „Vizija mladih“ govoriće i studenti na temu važnosti podrške porodice i okoline u prevazilaženju problema sa kojima se susreću mladi današnjice.

Dr Sanja Opsenica, redovni profesor na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, Univerziteta u Istočnom Sarajevu doktorsku disetraciju odbranila je na temu: „Relacije stilova ponašanja roditelja i psihološke separacije adolescenata“ na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.  Ona će govoriti na temu važnosti vaspitno-obrazovnih ustanova u kontekstu mentalnog zdravlja djece.

​Dr Slađana Miljenović, docent na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, Univerziteta u Istočnom Sarajevu koja se bavi naučnim istraživanjima u oblasti socijalne psihologije govoriće na temu važnosti porodice u očuvanju mentalnog zdravlja djece.

Dr Dimitrije Ćeranić, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odbranio je  doktorsku disetraciju na temu „Naslednopravna dejstva usvojenja“  i govoriće o pravima djece sa akcentom na prava djeteta na zdravlje.

Mr Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu  govoriće oulozi instutucije Ombudsmana za djecu u ostvarivanju prava djece.

Ljubica Mlađenović, šef Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu u Gradskoj upravi Grada Bijeljina predstaviće ulogu organa javne uprave u ostvarivanju prava djece.

Bojana Vanovac, student 4. godine na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, član omladinske organizacije „Vizija mladih“ i član Naučno-nastavnog vijeća Pedagoškog fakulteta iz reda studenata, govoriće o trenutnom položaju mladih i važnosti podrške mladima.
 
-Kako je povod za samu diskusiju potreba da se našim najmlađima ukaže i dodatna pažnja i briga svih članova društva, pored učešća naših uvaženih izlagača, doprinos ovom događaju daće i naši najmlađi svojim učešćem.
Ovo je događaj koji će sasvim sigurno dati odgovore na mnoga pitanja i otvoriti prostor za razmišljanje u kom pravcu trebamo djelovati u budućnosti da bismo bili adekvatna podrška našoj djeci i njihovom odrastanju'', navode iz  Udruženje građana „Roditelji ZA prava djece“.


Semberija info