SRPSKE HEROJE SAČUVAJMO OD ZABORAVA :: Semberija INFO ::

 

SRPSKE HEROJE SAČUVAJMO OD ZABORAVA


U Centru za kulturu “Semberija” u utorak naveče, 14. maja, promovisan je  dokumentarni film “Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda”,  koji svjedoči o tragičnim istorijskim događajima za srpski narod koji je živio na području Tuzle tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, kao i tokom posljednjeg Otadžbinsko – odbrambenog rata.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i  traženje nestalih lica izjavio je prije promocije filma da je 27 godina prošlo od stradanja vojnika JNA i rezervista u Tuzlanskoj koloni, te da je film prilika da se podsjetimo na tragične događaje iz 1992. godine u Tuzli.

“ Na ovaj način ćemo sačuvati taj događaj od zaborava, jer pravosudne institucije ništa nisu uradile na utvrđivanju istine i kažnjavanju naredbodavaca i izvršilaca zločina nad nedužnim vojnicima u Tuzlanskoj koloni. Film je jedan od načina da se institucionalno izgradi kultura sjećanja i pamćenja, te da se od zaborava sačuvaju svi naši heroji i junaci koji su nam podarili slobodu i omogućili da danas, kao Srbi, slobodno živimo i da možemo da se slobodno organizujemo i obilježavamo naše istorijske datume. Zločin u Tuzli, kao i zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, ubistvo Pere Petrovića, policajca u Sarajevu, i ubistvo starog svata na Baščaršiji, najbolje govore o karakteru rata i u potpunosti mijenjaju sliku koju su Bošnjaci, uz pomoć dijela međunarpodne zajednice, poslali u svijet, da su oni žrtve, a ovi drugi zločinci.To ne odgovara istini i mi na ovaj način dokazujemo da njihova teza ili spin koji su pustili u javnost nije tačna”, izjavio je Kojić.