PROMOVISAN ROMAN "VREŽA" BRANKA STANKOVIĆA :: Semberija INFO ::

 

PROMOVISAN ROMAN "VREŽA" BRANKA STANKOVIĆA


Dobitnik nagrade "Zlatna sova" za roman "Vreža" Branko Stanković rekao je na promociji u JU Narodna biblioteka "Filip Višnjić" Bijeljina da je riječ o priči koja spaja srpski i jermenski narod, geografski udaljene, ali dosta slične po sudbini i događajima iz istorije.

Prema njegovim riječima, naziv romana "Vreža" predstavlja simboličnu vezu između dva naroda i veze između čovjeka i Boga.

"Tema koja se obrađuje u romanu je osveta nad ljudima koji su izvršili strašne zločine, a apostrofirana su dva heroja iz jermenskog i srpskog naroda, Sogomon Tejlirijan koji je 1921. godine u Berlinu izvršio atentat na Talat-pašu, turskog zločinca najodgovornijeg za genocid nad Jermenima, kao i Blagoja Jovovića koji je 1957. godine u Buenosa Ajresu pucao na ustaškog krvnika i zločinca Antu Pavelića", rekao je autor novinarima.



U toku promocije publika je mogla da pogleda dva video snimka, prvi koji prikazuje paralelu između dva atentata, drugi obraćanje kćerke Blagoja Jovovića, Marije Jovović.

Na promociji knjige dobitnika nagrade "Zlatna sova" koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu, portparol Zavoda Dejan Kerleta rekao je da vjeruje da će ovaj roman biti prihvaćen kao i djela dosadašnjih devet dobitnika ove nagrade.

Na kraju promocije, publika je imala priliku da postavlja pitanja na koja je autor vrlo rado odgovarao. Potom je usledilo potpisivanje knjiga.

Književno veče je organizovano uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.