NOVI ZAKON O OBNOVLjIVIM IZVORIMA ENERGIJE :: Semberija INFO ::

 

NOVI ZAKON O OBNOVLjIVIM IZVORIMA ENERGIJE


U Bijeljini je 26. oktobra održana javna rasprava o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije. Prateći evoluciju evropske legislative iz ove oblasti Narodna skupština Republike Srpske je 30. septembra 2021. godine usvojila Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije kojim se uređuje oblast planiranja i podsticanja proizvodnje i potrošnje električne energije u postrojenjima koja koriste obnovljive izvore energije, utvrđuju sistem i mjere podsticaja za proizvedenu električnu energiju iz obnovljivih izvora, institucionalno sprovođenje sistema podsticaja, uređuju pitanja izgradnje postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i drugo.
 
-Novi zakon omogućava ogromnu korist za stanovništvo. Zakonom se uvodi nova kategorija, kupac-proizvođač električne energije, tzv. „prozjumer“. Radi se o fizičkim licima koja ovim zakonom stiču pravo da na svom posjedu instaliraju solarnu elektranu za proizvodnju električne energije maksimalne snage do 10,8 kW. Tako proizvedenu struju koriste za svoje potrebe, a višak predaju u distributivnu mrežu. Imaće dvosmjerna brojila koja registruju koliko je struje predato, a koliko preuzeto iz distributivne mreže. Nakon određenog perioda podvlačiće se linija gdje distributer na osnovu razlike između isporučene i preuzete količine električne energije, prozjumeru plaća, ili ispostavlja račun za električnu energiju. Na raspravi sam predložio da se u zakonu maksimalno pojednostave procedure koje fizička lica trebaju ispuniti da bi dobili dozvolu za gradnju solarne elektrane na svom posjedu“, kaže za „Semberija info“ inženjer Srđan Krivaćević, direktor firme „Energy Nova“ koja se bavi projektovanjem i izgradnjom solarnih elektrana.
 
Građani će, po usvajanju zakona, imati priliku da putem solarnih panela proizvode i prodaju električnu energiju, smanjujući svoje dosadašnje izdatke za ovu vrstu energije, istovremeno doprinoseći eko sistemu planete. Iako je trend poskupljenja u posljednje vrijeme uslovio i rast cijena elemenata za izgradnju solarnih sistema, u konačnici, izgradnja solarnih elektrana je ekonomski isplativa. Na globalnom nivou već traje ekspanzija izgradnje solarnih elektrana, a donošenjem novog zakona stručnjaci očekuju da će se taj trend prenijeti i na tržište Republike Srpske.
 

-Kakvi su geografski uslovi za iskorištavanje sunčeve energije u Bijeljini? Uporedimo, Njemačka maksimalno koristi sve slobodne prostore za gradnju solarnih elektrana, a Bijeljina ima 20 do 25% bolje uslove za to od Njemačke. O Trebinju, npr. nećemo ni govoriti. Tokom ove godine, „Energy Nova“ je projektovala i izgradila više od 20 solarnih elektrana, različite snage, širom Bosne i Hercegovine. Usvajanjem ovog zakona očekujemo da će građani prepoznati ogromne koristi koje mogu ostvariti i naravno, očekujemo da vidimo veliki broj solarnih elektrana na semberskim krovovima“, kaže za ,,Semberija info'' Krivaćević, napominjući da je u okviru javne rasprave predložio da se u zakon ugradi odredba koja bi zabranjivala korištenje kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta za gradnju solarnih elektrana.
 
Usvajanje zakona o obnovljivim izvorima energije očekuje se do kraja godine, dok je donošenje većine zakonom definisanih podzakonskih akata planirano za prvi kvartal naredne godine.

Semberija info