ODBOR ZA BORAČKA PITANjA RSS IZNIO DOKUMENTA KOJA POKAZUJU KRIVICU MAHMULjINA :: Semberija INFO ::

 

ODBOR ZA BORAČKA PITANjA RSS IZNIO DOKUMENTA KOJA POKAZUJU KRIVICU MAHMULjINA


Odbor za boračka pitanja Republičke stranke Srpske pokazao je na današnjoj pres-konferenciji u Bijeljini 232 zvanična dokumenta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH o planiranoj i sprovedenoj akciji na prostoru Vozuće 1995. godine, što dokazuje da je oslobođeni komandant Sakib Mahmuljin osmislio i komandovao navedenom akcijom u kojoj su zvjerski ubijeni srpski zarobljenici i civili.
 
Potpredsjednik RSS i borac prve kategorije Ratomir Draganić istakao je da Odbor posjeduje na stotine kopija originalnih dokumenata o zločinima bošnjačkih ratnih jedinica, među kojima su pripreme akcija i taktički planovi sa potpisom Mahmuljina.
 
- Ako smo mi mogli da dođemo u posjed ovih kopija, onda je svima jasno da Tužilaštvo i Sud BiH imaju duplo više dokaza. Umjesto da postupe pravično i donesu bar djelić pravde srpskim porodicama čiji su najbliži završili u masovnim grobnicama i zvjerski ubijeni od strane Odreda „El mudžahid“, oni su odlučili da ionako skandaloznu kaznu od 10 godina zatvora sada potpuno ponište – naglasio je Draganić.     
 
Sin poginulog borca i član Odbora za boračka pitanja RSS Branislav Šušljik kaže da je nedvosmislena namjera Suda i Tužilaštva BiH da kažnjavanjem Srba i ćutanjem na muslimanske zločine kroje lažnu sliku ratnih dešavanja od 1992. do 1995. godine.
 
- Muslimani su imali jasan projekat, a to je islamizacija BiH. Zvjerska i monstruozna djela, ritualna klanja vojnika i civila, prikazali su kao krunsku pobjedu. Dokumenti koje smo prikazali govore o tome da je Mahmuljin bio glavni organizator i komandant kompletne operacije u Vozući, jer posjedujemo njegovu potpisanu naredbu o pravcu napada, ciljevima, zadacima, kao i izvještaje nakon akcije – dodao je Šušljik.
 
Nenad Jovanović, čiji je otac poginuo na području Vozuće pokazao je prijedlog Sakiba Mahmuljina za priznanja i stimulativne mjere nakon izvedene akcije „Farz“ 1995. godine.
 
- Njegov potpis se nalazi na dokumentu o nagradama i priznanjima za Treći korpus takozvane Armije BiH, a poznato je i da su članovi Odreda „El mudžahid“ iz arapskih zemalja nakon rata dobili državljanstvo BiH. Ta državljanstva im je uručivao Šefik Džaferović, koga su neki nedavno ugostili u Bijeljini. Pripadnici „El mudžahida“ kasnije su hapšeni zbog terorističkih akcija širom Evrope, a neki su učestvovali i u napadu u Njujorku 11. septembra 2001. godine  – poručio je Jovanović.
 
Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu kojom je bio osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio zločine koje su počinili pripadnici Odreda "El mudžahid" na području Vozuće i Zavidovića.