U MUZEJU SEMBERIJA OTVORENA IZLOŽBA SLIKA MIRNE JOVANOVIĆ :: Semberija INFO ::

 

U MUZEJU SEMBERIJA OTVORENA IZLOŽBA SLIKA MIRNE JOVANOVIĆ


Večeras je u Muzeju Semberije, uz veliki broj ljubitelja umjetnosti, otvorena izložba slika Mirne Jovanović. Izložba pod nazivom ,,Lica Dostojevskog'' priređena je povodom 200 godina od rođenja i 140 godina od upokojenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog.

Kako je kazala autorka izložbe Mirna Jovanović ,,Lica Dostojevskog'' je postavka dvojakog značenja – ,,Lica Dostojevskog'' kao junaci Dostojevskog i ,,Lica Dostojevskog'' koja označavaju to da se u svakom njegovom junaku nalazi upravo on sam, da su mu sva djela u suštini autobiografska.

-Na iložbi je 15 slika i 13 njegovih junaka iz najznačajnijih romana i dva portreta. Ono što je značajno je da je izložba baš na njegov rođendan'', kazala je Mirna Jovanović, a master likovnih umjetnosti Vesna Vujičić, recenzent izložbe je potvrdila da je ovo poseban događaj za kulturno-umjetničku scenu Bijeljine.



-Večeras imamo spoj dvaju umjetnosti-spoj likovnih djela i koncerta muzičara iz Zaječara koji su tekstove Dostojevskog pretočili u muziku. Što se tiče same izložbe to su lica Dostojevskog brižljivo i ne slučajno odabrana srcem i rukom autorke, dramske i likovne umjetnice, Mirne Jovanović. Mirna je u našem gradu, ali i izvan njega već poznata po spajanju zapadnog i istočnog likovnog manira'', pojasnila je Vesna Vujičić.

Da upotpune otvaranje izložbe ,,Lica Dostojevskog'' potrudili  su se i glumci Gradskog pozorišta ,,Semberija'' i muzički sastav ,,Fjodorovi pojci'' iz Zaječara.

Gosti iz Zaječara su došli u Bijeljinu, jer je Mirna imala izložbu u njihovom gradu.



-Na izložbi u Zaječaru Mirna je imala i jednu sliku Dostojevskog što nas je oduševilo i nakon našeg druženja odlučili smo da izvučemo najdublje misli Dostojevskog iz njegovih djela i te misli stihovali i obojili muzički'', rekao je u ime sastava ,,Fjodorovi pojci'' Stevan Jovanović.

Semberija info