OSNAŽENI MLADI STVARAJU BOLjE DRUŠTVO :: Semberija INFO ::

 

OSNAŽENI MLADI STVARAJU BOLjE DRUŠTVO


U Bijeljini, u Hotelu ,,Drina“, danas se održava regionalna konferencija u sklopu projekta “Zdravi stilovi života kroz rodnu ravnopravnost“.
 
Konferenciju organizuje CARE International u saradnji s predstavnicima partnerskih organizacija iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a kroz treću fazi projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu III“ (FAIR III) finansiranu od strane Austrijske razvojne kooperacije (ADC).
 
Na realizaciji projekta su gotovo tri godine radili, direktno prenoseći svoja znanja, Udruženje Romkinja,,Osvit“ iz Niša, Centar za romske inicijative iz Nikšića i Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“ iz Bijeljine. Kako preciziraju, 1331 mlada osoba prisustvovala je radionicama koje su organizovali.
 
Mladen Đurić iz ,,Otaharina“, koordinator projekta za BiH, kaže da je cilj konferencije da se unaprijede kapaciteti romskih organizacija civilnog društva mladih osoba, predstavnika i predstavnica institucija i ključnih aktera u zajednici, kako bi zajedno promovisali rodnu ravnopravnost, zdrav i nenasilan način života uz korištenje i primjenu testiranih modela I pristupa.
 
-Aktivno smo radili sa mladima iz Ekonomske škole i Tehničke škole ,,Mihajlo Pupin“ u našem gradu, ali i sa mladima koji pohađaju Gimnaziju u Visokom. Pored toga zajednički smo implementirali šest inicijativa u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Iza nas je i Regionalni kamp na kom smo prisustvovali sa svojim edukatorima i edukatoricama, a izdvojio bih i omladinski kamp ,,Zapali aktivizam“ koji smo realizovali u sklopu našeg projekta, gdje smo ugostili 30-ak mladih iz Visokog i Bijeljine“, navodi Mladen Đurić.
 


Aleksandra Stevanović iz Udruženja Romkinja ,,Osvit“ iz Niša kaže da su oni obučili 18 vršnjačkih edukatora za rad sa mladima.
 
-Mladi, učesnici radionica u okviru ovog projekta, a koje se tiču rodne ravnopravnosti, nenasilja i zdravih stilova života, kažu da su im radionice bile izuzetno zanimljive, da su im teme koje su obrađivali jako bliske i važne“, ističe Aleksandra Stevanović naglašavajući da je vršnjačka edukacija dobar pristup u radu sa mladima upravo zbog toga što nema generacijske barijere,   tu mladi rade sa mladima.
 
Ivana Bojović iz nikšićkog Centra za romske inicijative ukazala je na važnost saradnje i donošenja zajedničkih preporuka, jer to stvara prostor za još bolje povezivanje, bolji protok informacija i unapređenje statusa, uloge i značaja novih generacija Roma i Romkinja u regiji.
 
-Mi smo se fokusirali na mlade koji nisu dio obrazovnog sistema, koji nemaju dodira sa nastavnim predmetom koji postoji kod nas u Crnoj Gori, a zove se zdravi stilovi života. Zahvalili su nam i rekli da nisu do sada imali priliku da s nekim o tome pričaju, jer, kako što znate, internet nije uvijek vjerodostojan što se tiče informacija“, kaže Ivana Bojović.

Semberija info