PREDSTAVLjENO DESET POSLOVNIH IDEJA :: Semberija INFO ::

 

PREDSTAVLjENO DESET POSLOVNIH IDEJA


Investiciona fondacija IMPAKT i grad Bijeljina, uz podršku Vlade Švajcarske, a u okviru Globalne sedmice preduzetništva, danas su predstavili poslovne ideje i poduhvate koji su razvijeni kao dio integralnog programa podrške razvoju preduzetništva pod nazivom “Inkubator poslovnih ideja”.

Mirela Omerović, ekspert za razvoj preduzetništva u Investicijskoj fondaciji “IMPAKT”, izjavila je da se već treću godinu realizuje inkubator poslovnih ideja na području BiH.



“Ovdje u Bijeljini imamo priliku da vidimo  prezentacije desetoro učesnika koji su uspješno završili preduzetničku obuku. Nakon prezentacije odabraćemo najbolje poslovne ideje koje će dobiti mogućnost za odobravanje bespovratne finansijske podrške u iznosu od 5.000 KM. Ovaj program je specifičan po tome što pruža stručnu i nestručnu podršku, koja je nekad važnija od finansijske podrške. Tu je riječ o promotivnoj podršci, upoznavanju računovodstva i nekih pravnih pitanja. Mi smo u Bijeljini već podržali do sada sedamnaest poslovnih ideja. Ovo je prilika da podržimo još njih deset. Preduzetništvo je dobar izbor karijere i potvrđuje da je moguće pokrenuti i vlastiti bizins u lokalnoj zajednici”, kaže Mirela Omerović, ističući da je izjednačeno interesovanje mladih za pokretanje biznisa u oblasti proizvodnih djelanosti i u oblasti usluga. Mladi su zainteresovani za proizvodnju namještaja, unikatnih posteljina, obradu tkanine, ali i za otvaranje perionice tepiha, frizerskih salona za djecu i sličnih djelatnosti.



Ankica Todorović iz Odsjeka za lokalni razvoj i lokalne integracije kaže da su dosadašnja iskustva u prezentaciji poslovnih ideja bila uspješna, te da je Gradska uprava učestvovala u sufinansiranju sa 40.000 KM, dok je 25.000 KM donacija.

“Cilj je da podržimo naše preduzetnike i da zadržimo mlade ljude ovdje. To možemo postići pružanjem kvalitetne podrške”, kaže Ankica Todorović.

Vanja Manojlović kaže da prvi put učestvuje u ovom programu, te da je prijavila zanimljivu poslovnu ideju, otvaranje salona za njegu i šišanje pasa.

“Ne vrijedi sjediti skrštenih ruku i kukati nad sudbinom. Odlučila sam da preduzemem  nešto konkretno. Imali smo vrhunske predavače, što nam je puno značilo. Ulazak u privatni bizni podrazumijeva i kvalitetnu obuku”, kaže Vanja Manojlović.

Semberija info