IZLOŽBA „GROF SAVA VLADISLAVIĆ“ :: Semberija INFO ::

 

IZLOŽBA „GROF SAVA VLADISLAVIĆ“


Centar za kulturu „Semberija“ sinoć je bio centralno mjesto kulturne manifestacija „Višnjićevi dani“. U Galeriji Centra za kulturu svečano jeotvorena izložba pod nazivom „Grof Sava Vladislavić“. Izložbu je potekla iz Nacionalne biblioteke Republike Burjatije a preko ambasade Ruske Federacije ustupljena je Filozofskom fakultetu na Palama. Do sad je bila izložena na ovom Filozofskom fakultetu, na manifestaciji posvećenoj Savi Vladislavićuu njegovom rodnom Gacku, u manastiru Žitomislić u okviru programa „Šantićeve večeri poezije“ i trenutno, u Bijeljini.
 

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama prof. dr Draga Mastilović je upoznao prisutne da se putem izložbe mogu bliže upoznati sa biografijom i bogatim diplomatskim radom Save Vladislavića.

-Rođen je 1668. godine na vlastelinskom imanju Vladislavića u Jaseniku kod Gacka. Kada su Turci napali imanje, Sava je sa ocem prešao u Dubrovnik, po kome svom prezimenu dodaje Raguzinski. Bio je savremenik sv.Vasilija Ostroškog. Učio je mornarstvo, pohađao jezuitske škole, a visoko obrazovanje iz ekonomije stekao je u Španiji i Francuskoj. Odlazi zatim u Carigrad kao trgovac, gde ga je jerusalimski patrijarh Dositej, preporučio ruskim vlastima, za koje je potom preuzimao tajne misije. Tako je uspio da pribavi tajni ugovor Porte sa Francuskom, Venecijom, Engleskom i Austrijom kojim je spriječiorusko-turski rat. Ruskog cara Petra Velikog upoznao je u Azovu 1702. godine, a car je na njegov nagovor u Sremske Karlovce poslaoprvu gramatiku i bukvar, što je označilo nastanak prve srpske škole i začetak budućeg centra srpske duhovnosti.

U Carigradu radi kao trgovački i diplomatski predstavnik Rusije, gde je otkupio mladog etiopskog roba Hanibala i poslao ga Petru Velikom. Za one znatiželjne, Hanibal je pradjedpo majci velikog Aleksandra Puškina. Grof Vladislavić bio je osnivač ruske obavještajne službe, a pomaže i srpskim ustancima protiv Turaka u Crnoj Gori. Njegovim angažovanjem dolazi do Kjahtanskog sporazuma 1725. koji je najvažniji međunarodni sporazum Ruskog i Kineskog carstva o razgraničenju. U Sibiru je osnovao grad Troicosavsk, danas Kiahta i tamo je podigao crkvu posvećenu Svetoj trojici sa kapelom posvećenom Svetom Savi Srpskom.Umro je 1738. u Sankt Peterburgu“, rekao je za „Semberija INFO“ dr Mastilović.