SEMBERSKE NOVINE O PRVOM HORSKOM FESTIVALU U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

SEMBERSKE NOVINE O PRVOM HORSKOM FESTIVALU U BIJELjINI


Prije 18 godina, od 10. do 13. maja 2002. godine, u Bijeljini je održan prvi festival horova ,,Majske muzičke svečanosti“. Bijeljina je tri dana bila grad mladosti, druženja i horskog natpjevavanja, a o ovoj velikoj kulturnoj manifestaciji  opširno su, u 451. broju, pisale ,,Semberske novine“. Izdvojićemo ponešto.
 
Horski festival “Majske muzičke svečanosti, u organizaciji Srpskog pjevačkog društva “Srbadija“, na čelu sa prof. dr Desankom Trakilović, u maju 2002. godine okupio je najbolje horove iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Bugarske.   
 

-“Ovaj festival nastao je kao rezultat višegodišnjeg razmišljanja o potrebi za utemeljenjem jedne ovakve kulturne manifestacije i prezentacije horske muzike“, pojasnila je tada ekipi “Semberskih novina“ umjetnički direktor festivala prof. dr Desanka Trakilović.
 
Festival, koji je održan u Gradskom bioskopu, svečano je orvorio prof. dr Mitar Novaković tadašnji ministar za nauku i kulturu u Vladi Republike Srpske, a u publici je, vidno zadovoljan onim što je čuo, u horskom pjevanju uživao i komandant SFOR-a general Džon Silvester.
 
Tokom festivalskih dana takmičili su se dječiji, ženski, muški i mješoviti horovi iz 30-ak gradova, a pored zvaničnih, takmičarskih nastupa horova, održani su i revijalni koncerti na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića.

-“U okviru ove velike muzičke manifestacije organizovan je i koncert posvećen stogodišnjici postojanja Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta“, te naučno-stručni skup uz učešće najeminentnijih stručnjaka o zaštiti i njegovanju muzičkog blaga“, pišu “Semberske novine“.
 

Predsjednik Programskog savjeta prvog horskog festivala ,,Majske muzičke svečanosti“ bio je profesor beogradskog Fakulteta muzičkih umjetnosti dr Zorislav Vasiljević koji je ocjenjujući ovaj festival istakao da brojnost učesnika, kvalitet izvedenih muzičkih djela i organizacija potvrđuju da je riječ o ozbiljnoj muzičkoj manifestaciji kakve se inače organizuju širom svijeta.
 
Najviše priznanje, Gran pri festivala, dobilo je čak pet učesnika, i to hor ,,Kir Stefan“ iz Kragujevca, Niški hor, hor ,,Lavirint“ iz Zaječara, hor Srednje muzičke škole ,,Stevan Stojanović Mokranjac“ iz Kragujevca i ženski hor ,,Montana“ iz Bugarske.
 
Festival je začinjen spektakularnim zajeničkim koncertom horova “Branko Krsmanović“ iz Beograda, pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović i hora “Srbadija“ iz Bijeljine sa dirigentkinjom Desankom Trakilović.

Reagovanja učesnika ,,Majskih muzičkih svečanosti“, dirigenata i članova stručnog žirija, kako su zabilježile “Semberske novine“, bila su u smjeru iščekivanja  da će ovaj festival horske muzike postati tradicionalan, da će se proširiti na još veći broj učesnika.
 
Na veliku radost i zadovoljstvo svih ljubitelja horske muzike to se i obistinilo. 

Semberija info (portal Semberskih novina)