Gradska uprava Bijeljine: Neosnovane žalbe na javne nabavke onemogućavaju održavanje infrastrukture :: Semberija INFO ::

 

Gradska uprava Bijeljine: Neosnovane žalbe na javne nabavke onemogućavaju održavanje infrastrukture


Zbog učestalih, uglavnom neosnovanih, žalbi ponuđača, Gradska uprava Grada Bijeljina prethodnih mjeseci se suočava sa problemom otežanog sprovođenja postupaka javnih nabavki, što, najviše osjećaju građani zbog neodržavanja komunalne infrastrukture ili nerealizovanja infrastrukturnih projekata.
 
Jedna od takvih javnih nabavki je i postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača za pružanje usluga održavanja javne rasvjete i video nadzora na teritoriji Grada Bijeljina. Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine uredno je pokrenulo proceduru izbora pružaoca. Međutim, preduzeće GP „Gradip“ A.D. iz Prnjavora je izjavilo žalbu na tendersku dokumentaciju, zbog čega je postupak otvaranja ponuda morao biti odgođen do donošenja odluke po žalbi.
 
Postupajući po zakonskim propisima, Gradska uprava je dostavila navedenu žalbu i izjašnjenje na navode žalbe Kancelariji za razmatranje žalbi BiH - filijala Banjaluka. Kancelarija je donijela zaključak o odbacivanju žalbe kao neuredne, na osnovu toga što GP „Gradip“ nije izvršio uplatu naknade za pokretanje žalbenog postupka, pa je odgađanje roka za otvaranje ponuda jedini ishod nepotpune žalbe i neprofesionalnog pristupa ponuđača GP „Gradip“.
 
U međuvremenu, ali nakon isteka roka za žalbe, i ponuđač „Elmont“ D.O.O. iz Bijeljine je uputio žalbu na tendersku dokumentaciju. S obzirom na to da je žalba izjavljena nakon isteka predviđenog roka, žalba je zaključkom odbačena kao neblagovremena, pa je jedini rezultat i u ovom slučaju odgađanje datuma otvaranja ponude.
 
Gradska uprava izražava razumijevanje za negodovanje građana izazvano komunalnim problemima, ali ističe da je glavni razlog za takvo stanje očigledno namjerno ometanje postupaka javnih nabavki od strane ponuđača s jedinim ciljem da se život u Semberiji oteža. Koji su krajnji motivi za ovakve postupke – Gradska uprava može samo da pretpostavi.


Grad Bijeljina