LAŽI I OBMANE NEFORMALNIH GRUPA GRAĐANA NA ŠTETU INSTITUCIJA REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

LAŽI I OBMANE NEFORMALNIH GRUPA GRAĐANA NA ŠTETU INSTITUCIJA REPUBLIKE SRPSKE


Javna ustanova "Vode Srpske" upozorava javnost Republike Srpske na laži i obmane neformalnih grupa građana "Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne" i "Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika".
 
Naime, pojedini mediji u Republici Srpskoj objavili su priloge o uličnoj akciji ovih neformalnih grupa građana pod nazivom "Da li su nam rijeke krive", koja je održana u Bijeljini 21. oktobra 2021. godine. Tom prilikom, aktivisti ovih grupa dijelili su građanima svoje promotivne materijale a u medijskim prilozima su navedene izjave predstavnika ovih neformalnih grupa građana, u kojima su izneseni neistiniti i zlonamjerni navodi o eksploataciji šljunka na području Republike Srpske.
 
Prema medijskim navodima, gospodin Ljubinko Đurić iz Doboja naveo je da na području Semberije "postoji samo jedna legelna lokacija na kojoj se nalazi šljunkara, a to je u Janji" i da "sve ono što se kopa na području Grada Bijeljina, kopa se izvan Janje i to je praktično nelegalna eksploatacija šljunka". Javna ustanova "Vode Srpske" ovim putem upozorava javnost Republike Srpske da se radi o najgrubljoj i smišljenoj laži!
 
Naime, prema evidenciji Javne ustanove "Vode Srpske", u 2021. godini aktivno je devet ugovora za održavanje riječnog korita, dislokacije i vađenja materijala iz vodotoka na teritoriji Republike Srpske, za rijeku Drinu, na području grada Bijeljina, i to sa sljedećim izvođačima: Bijeljina put doo, Bijeljina; CSP doo, Bijeljina; PGP Graditelj doo, Bijeljina; Buk promet doo, Bijeljina; DIS kompani doo, Bijeljina; Jović SD doo, Ugljevik; DMS kompani doo, Bijeljina.
 
Pored toga, važno je napomenuti da dio zemljišta u donjem toku rijeke Drine spada u nedefinisano pogranično područje između Republike Srpske i Republike Srbije, i da na tom području postoji i više legalnih šljunkara po dozvolama koje je izdalo Javno preduzeće "Srbijavode".
 
Takođe, javnost treba da zna da su na promotivnim materijalima pomenutih neformalnih grupa građana prikazane fotografije divljih šljunkara koje se ne nalaze na vodnom zemljištu Republike Srpske.
 
Javna ustanova "Vode Srpske" izražava sumnju da su ovakve aktivnosti neformalnih grupa građana dirigovane iz nekih inostranih centara moći koji imaju za svrhu da se institucije Republike Srpske u javnosti prikažu kao nesposobne, a sa krajnjim ciljem da se pripremi teren da se nadležnost upravljanja vodama prenese sa Republike Srpske na Bosnu i Hercegovinu, slično kao što je to nedavno pokušano sa šumama.

Javna ustanova "Vode Srpske", kao nadležna institucija za upravljanje vodama na području Republike Srpske, osuđuje djelovanje neformalnih grupa građana koje imaju za cilj da ovakvim lažima i obmanama nanesu štetu institucijama Republike Srpske.
 
Veoma je važno napomenuti da pored navedenih, na području Republike Srpske djeluje još nekoliko "neformalnih grupa građana" sa istim zadatkom. Ustvari, to i nisu grupe građana jer se pojavljuje samo par imena, nego nekoliko pojedinaca koji zarad lične finansijske koristi nanose štetu institucijama Republike Srpske. Dokaz njihove (ne)ozbiljnosti je i to što djeluju kao neformalne grupe građana, čime žele da izbjegnu pravnu odgovornost za svoje postupke.
 
Na kraju, javnost Republike Srpske treba da zna da nelegalna eksploatacija šljunka u manjem obimu svakako postoji, ali da nadležne institucije Republike Srpske, svaka u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, konstantno rade na tome da se iskorijene sve nelegane radnje'', navedeno je u saopštenju za javnost JU ,,Vode Srpske''.

Semberija info