U PORASTU BROJ KORISNIKA SOCIJALNE ZAŠTITE :: Semberija INFO ::

 

U PORASTU BROJ KORISNIKA SOCIJALNE ZAŠTITE


U Bijeljini je danas održana VI godišnja Konferencija socijalnog rada pod nazivom „Unapređenje socijalnog rada kroz razvoj teorija, metoda i tehnika rada“. Konferenciju je organizovao Savez udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti iz Republike Srpske u saradnji sa sličnim strukovnim udruženjima iz Federacije BiH i Brčko distrikta BiH, a podršku su pružili UNICEF BiH, OSCE i Save the Childen“.
Na konferenciji je učestvovalo više od 150 učesnika iz BiH i zemalja okruženja koji su, kroz razmjenu iskustava, dali doprinos unapređenju sistema socijalne zaštite u svojim zemljama.

Direktor bijeljinskog Centra za socijalni rad, Milorad Sofrenić je rekao da je broj korisnika socijalne pomoći na području grada Bijeljina u stalnom rastu. Prije četiri godine ovaj Centar je imao oko 5.500 korisnika a 2020. godine 9.155 korisnika. U prvom slučaju, 2017. godine je za potrebe socijalne zaštite izdvojeno 5,2 miliona KM a 2020. godine 8,5 miliona uz trend povećanja, i broja korisnika socijalne zaštite i sredstava koja se izdvajaju za tu namjenu.

-Na ovim našim prostorima, već decenijama je socijalni radnik kolateralna šteta. Da bi jadan član društva mogao uspješno zadovoljavati svoje potrebe neophodno je da kvalitetno funkcionišu svi društveni sistemi kao što je školstvo, pravosuđe, policija i drugi. Međutim, svjedoci smo da brojne od ovih institucija najlakše rješavaju neki problem tako što ga proslijede na brigu socijalnim radnicima. U našem poslu postoje standardi koji nam definišu šta i kako da radimo. Socijalni radnici moraju imati visoku stručnu spremu i da se neprestano, kao i mi danas ovdje u Bijeljini edukuju. Zahvaljujući tome, socijalni radnici će biti u stanju da ispune svoj dio posla i društvene odgovornosti prema sve većem broju korisnika socijalne zaštite“, rekla je Ružica Jelisavac, predstavnik Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu iz Beograda i predsjednica Asocijacije socijalnih radnika Srbije. Ona je podsjetila na još jednu aktuelnu specifičnost sistema socijalne zaštite i u Srbiji i u okolnim zemljama. Naime, dok se broj korisnika socijalne zaštite povećava proporcionalno se smanjuje broj socijalnih radnika.

-Moramo pravilno shvatiti sistem socijalne zaštite. Pogrešno je uvjerenje da se sistem socijalne zaštite bazira na različitim formama novčane odnosno materijalne pomoći. U sistemu socijalne zaštite je mnogo izraženija problematika koja se tiče porodice, porodično-pravnih odnosa, nasilja u porodici, maloljetničke delikvencije, narkomanije“, rekao je Srđan Baralić, direktor Upravnog odbora Saveza udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti Republike Srpske. On je istakao da će učesnici današnje Konferencije, kroz razmjenu iskustava, pokušati da ukažu na nadostatke metoda koje se primjenjuju u socijalnoj zaštiti i u tom pravcu ponuditi adekvatna rješenja.