PAKETI ZA DJECU U RIZIKU :: Semberija INFO ::

 

PAKETI ZA DJECU U RIZIKU


Predstavnici Dječijeg vrtića ,,Petar Pan“ posjetili su Dnevni centar za djecu u riziku, odjeljenje Centra za socijalni rad Bijeljina i uručili paketa za 25 porodica djece koja su dovedena u izuzetno teške životne prilike.
 
U vrtiću ,,Petar Pan“ kažu da je ova akcija sprovedena u sklopu obilježavanja Dječije nedjelje.
 
-Prva sedmica u oktobru rezervisana je za Dječiju nedjelju koju mi u našem vrtiću tradicionalno obilježavamo brojnim aktivnostima. Dječija nedjelja je prilika da se ukaže na obavezu poštovanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, ali i prilika da se djeca kroz igru edukuju i animiraju. Vođeni ovogodišnjim sloganom ,,Zajedno možemo sve“ došli smo na ideju da tokom Dječije nedjelje ugostimo djecu koja su iz ranjivih kategorija. Tako su se naši vrtićanci upoznali sa djecom koja pripadaju rizičnim grupama, pa smo i na taj način kod njih razvijali osjećaj empatije,“ kaže direktor Dječijeg vrtića ,,Petar Pan“ Slaviša Ostojić.
 
 
Maja Tasovac, suvlasnica vrtića ,,Petar Pan“, navodi da je prva njihova aktivnost tokom ovogodišnje Dječije nedjelje bila  da je svako dijete u vrtić donijelo po jednu stvar, bilo koju, ali da zna da je ono lično tu igračku ili slatkiš poklonilo za neko dijete koje je u stanju potrebe. Od tako sakupljenih stvari napravili su jedan zajednički paket koji su dostavili Dnevnom centru za djecu u riziku.
 
-Nakon te akcije roditelji mališana koja pohađaju naš vrtić su predložili da napravimo veću humanitarnu akciju i to je rezultiralo sa ovih 25 paketa za 25 djece koja su u Dnevnom centru, odnosno za njihove porodice,“ priča Maja Tasovac dodavši da su nakon konsultacija sa osobljem u Dnevnom centru odlučili da to budu osnovne životne namirnice i slatkiši.
 
U Dječijem vrtiću ,,Petar Pan“ neće stati samo na ovome. Najavljuju već za sledeću sedmicu donaciju didaktičkog materijala.
 
-Pored didaktičkog materijala poklonićemo im i igračke. Naime, naši vaspitači su kreirali igračke koje je firma Mojić proizvela i jedan set igračaka, a riječ je o četiri društvene igre, poklonićemo Dnevnom centru, da i na taj način djeca u riziku ovdje mogu da provode vrijeme“, najavljuje Maja Tasovac.
 
 Zahvaljujući na ovoj vrijednoj donaciji,  Nevena Jovanović, rukovodilac Dnevnog centra za djecu u riziku, kaže da je pomoć dostavljena u prave ruke i u pravo vrijeme.
 
-Jedan broj djece koja žive na području našeg grada nalazi se u izrazito teškim životnim prilikama, a rukovodstvo vrtića ,,Petar Pan“ i roditelji djece koja pohađaju taj vrtić upoznali su se sa djecom u riziku iz našeg Dnevnog centra, imaju  uvid u njihove stvarne potrebe i odlučili su da pomognu“, kaže Nevena Jovanović podsjetivši da Dnevni centar za djecu u riziku predstavlja sigurno mjesto za djecu gdje se adekvatno reaguje na njihove probleme. Ovdje se savjetodavnim, podržavajućim i edukativnim pristupom radi na prevazilaženju traumatskih i visoko stresnih životnih iskustava djece, kao i njihovom osnaživanju da postanu aktivni subjekti u kreiranju svog života.

Semberija info