ZASLUGOM SLAVIŠE PERIĆA SVJETSKI KUP HARMONIKE 2023. U SRPSKOJ I BIH :: Semberija INFO ::

 

ZASLUGOM SLAVIŠE PERIĆA SVJETSKI KUP HARMONIKE 2023. U SRPSKOJ I BIH


Grad Bijeljina i opština Ugljevik biće domaćini 76. Svjetskog kupa harmonike 2023. godine , odlučeno je na Kongresu Svjetske asocijacije akordeonista.
 
Član ove asocijacije magistar harmonike Slaviša Perić iz Bijeljine rekao je da je ova odluka donesena jednoglasno na 146. Kongresu , koji je održan u Minhenu u okviru 74. Svjetskog kupa harmonike.
 
Perić je dobio podršku i povjerenje rukovodstva Svjetske asocijacije akoredonista i delegata iz preko 40 zemalja zahvaljujući dugogodišnjim rezultatima i promociji akademske harmonike, kao organizator prestižnog Internacionalnog muzičkog festivala "Dani harmonike", koji se već 13 godina održava u Ugljeviku i Bijeljini.
 
"Republika Srpska i BiH na ovaj način pišu istoriju u oblasti kulture, a sama činjenica da je Rusija, kao zemalja iz koje dolaze najpriznatiji svjetski izvođači harmonike, samo jednom bila u prilici da bude domaćin ove manifestacije, dovoljno govori o značaju ovog događaja", pojasnio je Perić.
 
Nakon Perićevog izlaganja na Kongresu, predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Patarini iz Italije čestitao mu je na dosadašnjem radu i autoritetu koji ima u ovoj asocijaciji.
 
Patarini je izrazio zadovoljstvo što će se 76. Svjetski kup harmonike 2023. godine održati u Republici Srpskoj i BiH.
 
"Festival ` Dani harmonike ` su Ugljevik i Bijeljinu svrstali u svojevrstan centar akademske harmonike, ne samo u Evropi, nego i u svijetu i shodno tome Perić je stekao reputaciju", rekao je Patarini i dodao da je i lično bio učesnik ovog festivala.
 
Periću su čestitali i potpredsjednik Asocijacije Aleksandar Selivanov iz Rusije, te generalni sekretar Asocijacije Kimo Matila iz Finske.