POTPISANI UGOVORI O DODJELI PLASTENIKA S KRAJNjIM KORISNICIMA :: Semberija INFO ::

 

POTPISANI UGOVORI O DODJELI PLASTENIKA S KRAJNjIM KORISNICIMA


U Velikoj sali Gradske uprave grada Bijeljine potpisani su ugovori o dodjeli plastenika u okviru projekta ,,Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“. Projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke, a implementira ga njemačka nevladina organizacija ABC u BiH.
 
Prema riječima Rusmira Hanića, koji je projekt menadžer projekta pomoći socijalno ugroženim građanima u 16 lokalnih zajednica u BiH, cilj je konkretna edukativna i materijalna pomoć za socijalno ugrožene porodice i ustanove kroz proces zapošljavanja u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji i to dodjelom plastenika s ciljem pridruživanja poljoprivrednoj proizvodnji na nivou lokalne zajednice. 

 
-U Bijeljini potpisujemo ugovore sa korisnicima, Gradskom upravom i Centrom za socijalni rad, a projekat je koncipiran tako da Centar za socijalni rad, rukovodeći se Zakonom o socijalnoj zaštiti, odabere porodice kojima se dodjeljuju plastenici. Plastenici se dodjeljuju i montiraju na licu mjesta i vrši se zasijavanje sa jesenjom sjetvom, tako da korisnik  već u startu ima proizvod o kom se treba brinuti, a koji će moći da plasira u svoju porodicu, a i na tržište. Kroz plasteničku proizvodnju na godišnjem nivou korisnik može da doprinese između sedam i osam hiljada maraka“, precizira Hanić istakavši da su partneri na projektu Ministarstvo spoljnih poslova SR Njemačke, lokalne zajednice, centri za socijalni rad i NVO ,,ASB“ BiH.
 
Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina je rekao da je Grad Bijeljina uvijek bila pouzdan partner i ASB-u i svim drugim organizacijama koje su izrazile spremnost da sufinansiraju projekte, kako one koje imaju socijalnu komponentu, kao što je ovaj, tako i razvojni, kao i svaki drugi.
 
-Danas potpisujemo ugovore, a u narednim danima biće postavljeno 13 plastenika površine 75 i 100 m2  socijalno ugroženim porodicama. Učešće Grada Bijeljine na ovom projektu je u iznosu od 10 400 maraka, kaže Vučković. 
 
Među onima koji su dobili plastenik je i Fondacija ,,Lara“.
-Zahvaljujemo se ASC-u, kao i Gradskoj upravi grada Bijeljine, Centru za socijalni rad i Agrarnom fondu što su nas prepoznali i dodijelili nam ovaj plastenik. Nama će on mnogo značiti, jer mi imamo i Sigurnu kuću u kojoj borave žrtve nasilja u porodici i one će biti osposobljavane za poljoprivrednu proizvodnju  u plastenicima, te će nakon izlaska iz Sigurne kuće moći i same da apliciraju  za jedan ovakav projekat i možda tako svoj život urediti na drugi način nego što su ga do tada živjele, istakla je ispred Fondacije ,,Lara“ Mirzeta Tomljanović. 

Semberija info