Potpisani ugovori značajni za urbani razvoj Bijeljine :: Semberija INFO ::

 

Potpisani ugovori značajni za urbani razvoj Bijeljine


Gradska uprava Grada Bijeljina potisala je nekoliko ugovora sa JP „Direkcija za izgradnju i razvoj grada“, koji se odnose na izradu projektne i prostorno-planske dokumentacije, a koji imaju ogroman značaj za urbani razvoj Grada Bijeljine.
 
Potpisan je Ugovor o izradi tehničke dokumentacije - Glavnog projkta za izgradnju kanalizacione i saobraćajne mreže u obuhvatu ulica: Račanska, Beogradska i Dimitrija Tucovića, sa pripadajućim ulicama. Izradom ovom projekta stvraju se uslovi za nastavak izgradnje kanalizacione mreže (fekalne i kišne) u urbanom području Grada Bijeljina. Pored izgradnje kanalizacione mreže, značaj projekta ogleda se i u tome što će doći do potpune rekonstukcije svih ulica koje se nalaze u obuhvatu projekta. Time će se značajno unaprijediti kvalitet života i urbani standard ovog dijela Grada. Vrijednost Ugovora je 199.993,95 KM, a rok za izradu projekta je osam mjeseci.
 
Potpisana su i četiri ugovora u oblasti izrade prostorno-planske dokumentacije:
 
- Regulacioni plani „Gvozdevići“ (površine 155,29 ha), koji obuhvata prostor između Ulice Srpske Vojske na istoku, Ulice 27. marta na sjeverozapadu, Kanala „Dašnica“ na zapadu, Ulice Vojvode Bojovića na jugu;
- Regulacioni plan „Dašnica 1“ (površine 27,90 ha), koji obuhvata prostor između Kanala „Dašnica“ na jugu i istoku i ulica Sremska, Cara Uroša i Neznanih junaka na zapadu i jugozapadu;
- Regulacioni plan „Filip Višnjić“ (površine 34,02 ha), koji obuhvata prostor između ulice 27. marta i Kanala „Dašnica“, te između ulice Neznanih junaka i raskrsnice „Dizdarević“ do raskrsnice sa Pantelinskom ulicom (raskrsnica kod „Bobara“);
- Regulacioni plan „Galac“ (površine 177,54 ha), koji obuhvata krajnji jugoistočni dio urbanog područja unutar kojeg su izvorište „Grmić“ i Gradski stadion.
 
Izradom ovih regulacionih planova biće obuhvaćeno ukupno 394,75 ha urbanog područja, koje će time bilo pokriveno novim sprovedbenim dokumentima, urađenim u skladu sa važećim Urbanističkim planom Grada Bijeljina, a što bi u mnogome olakšalo budući razvoj ovog dijela Grada. Ukupna vrijednost ovih Ugovora je 247.681,39 KM.
 
Pored toga, u toku je i potpisivanje Ugovora za izradu Urbanističkog projketa „Poslovni, komercijalno-administrativni centar“, u okviru Regulacionog plana „Centar grada“. Radi se o lokaciji na uglu ulica Nikole Tesle i Vuka Karadžića, odnosno raskrsnici pored Osnovnog suda. Ova lokacija je u gradskom jezgru, a u okviru iste već dugi niz godina egzistiraju stari objekti u ulici Nikole Tesle koje trpe česte sanacije i rekonstrukcije, te privremeni montažni kiosci orjentasi na ulicu Vuka Karadžića. Urbanistički projekat će dati potpuno novi izgled ovoj atraktivnoj lokaciji, sa akcentom na poslovanje.
 
Prethodno navedeno jasno govori da su već u fazi realizacije, tj. projektovanja i planiranja, veoma značajne lokacije u središnjem dijelu Bijeljine, a kojima će se stvoriti neophodni uslovi za izgradnju objekata, infrastrukture i uređenja prostora na odgovarajućem nivou i prema potrebama grada.
 
Ukupna vrijednost navedenih projekata i planova iznosi blizu 450.000,00 KM.