ODRŽAN TRADICIONALNI KARAVAN ZIMNICE :: Semberija INFO ::

 

ODRŽAN TRADICIONALNI KARAVAN ZIMNICE


Tradicionalno, već treću godinu, bijeljinski “Komunalac” organizuje Karavan zimnice. Ove godine pridružio mu se i Bazar rukotvorina.

Kako reče Helena Stojić, rukovodilac pijačnih usluga u “Komunalcu”, odziv je veliki, jer je utorak pijačni dan, a i vrijeme  je poslužilo. “Primjećujemo da je manje onih koji ove godine pripremaju zimnicu, žaleći se na cijene povrća. Uprkos tome, ponuda zimnice je izuzetno velika. Posjeta je izuzetno dobra, ali i prodaja izloženih prerađevina od voća i povrća”.

Helena Stojić kaže da ovakve manifestacije treba da upute potrošače na značaj tradicionalne domaće proizvodnje povrća i prerađevina od povrća.

“Preplavljeni smo naprednim tehnologijama i velikim proizvođačima. Na ovakav način dajemo šansu malim proizvođačima i malim trgovcima, da i oni pronađu svoje mjesto pod ovim potrošačkim nebom”.

Mira Korajčević iz Janje  kaže da je i ove godine bogata ponuda prerađevina iz njene kućne radinosti.

“Imamo domaće prerađevine od povrća, papriku, cveklu, kupus, sok od paradajza, domaće sokove od trnjine, grožđa. Prirodni koncentrovani sokovi koštaju po deset maraka za litar”, kaže Mira Korajčević.

Vera Lujić, koja pedeset godina, od svoje dvanaeste godine prodaje prerađevine od voća i povrća na bijeljinskoj zelenoj pijaci, kaže da je suša uticala na cijenu sirovina, ali da je ponuda raznovrsna.

“Ajvar je bio deset, sada je dvanaest maraka. Paradajz je zadržao staru cijenu, litar i po za pet KM, manje tegle barenih paprika koštaju po četiri KM, slatko je ostalo na starim cijenama, dok su džemovi malo skuplji. Skuplji je šećer, skuplje i voće”, kaže Vera Lujić.

Ramiz Sejdulahović iz Brezovog Polja kod Brčkog predstavio nam se kao direktni proizvođač i direktni prerađivač voća. Već treću godinu ima i registrovanu firmu “Prirodno”.
 

“ Zaokružio sam svoju djelatnost. Sok od aronije, sirće od divljih jabuka, pekmezi, kiseli i slatki, sve to nudimo kao isključivo organsku, zdravu hranu. Garantujem svim garancijama, bez prskanja sto posto. Ne sekiram se za kupce. U Brčkom, sve što proizvedem, ja i prodam.  Odavno se bavim ovim, ali je bilo mršavo i tanko. Sad vidim da se i od ovoga može dobro živjeti. Neka niko ne kaže da ovdje u BiH nema posla. Pozivam mlade ljude da rade kod mene, pa da vide kako se može raditi i zaraditi.  Imam plantažu aronije na dva dunuma, ali i kupinu, malinu, grožđe domaće”, kaže Ramiz Sejdulahović.

Semberija info