Bijeljina: Za zeleniji grad :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina: Za zeleniji grad


Odbornik Republičke stranke Srpske u Skupštini grada Bijeljina Danijel Perić i predstavnici Ekološkog udruženja „Eko-put“, Planinarskog ekološkog udruženja „Majevica“, Udruženja roditelja i nastavnika „Bon San“, Ekološkog udruženja „Ada“ i Udruženja građana PEZ „Renesansa“ podnijeće zahtjev Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove da se zaštite stabla starija od 50 godina, kao i da bude pojačano ozelenjavanje javnih površina, odlučeno je na današnjem sastanku.


 
Cilj zahtjeva koji su pripremili je da se ne ponavljaju greške u urbanističkom planiranju iz prethodnih godina, te da Odjeljenje ima rok od sedam dana da im odgovori.
 
- Donijeli smo dva važna prijedloga – da se izvrši popis svih stabala zasađenih na javnim površinama i ulicama starijih od 50 godina, da se ograde i obilježe pločicama kako bi bila zaštićena od dalje sječe i uništavanja, te da se izvrši sadnja kvalitetnog drveća poput platana, lipa, kestena, pored puteva, obilaznica i svuda gdje je to moguće'', poručio je Perić.
 
On je dodao da će zajedno sa udruženjima sa kojima je održao sastanak tražiti od Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove odobrenje da u jesenjem periodu budu zasađene nove sadnice u gradskom parku, kada će pozvati i druge građane da se uključe u akciju.
 
Predsjednica Ekološkog udruženja „Eko-put“ Snežana Jagodić Vujić istakla je da su se predstavnici udruženja saglasili da u narednom periodu pokrenu inicijativu da Grad odredi lokaciju za novi park u Bijeljini.
 
-  U uslovima klimatskih promjena, globalnog zagađenja vazduha, različitih pandemija, važno je da se odupremo nagloj i nekontrolisanoj urbanizaciji, da spriječimo bjesomučno uništavanje gradskog zelenila i drvoreda i da konačno počnemo da razmišljamo o tome šta ostavljamo budućim generacijama'', naglasila je Vujićeva.


​Semberija info