DOM ZDRAVLjA BIJELjINA: KORISTI SRCE ZA POVEZIVANjE :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA BIJELjINA: KORISTI SRCE ZA POVEZIVANjE


Povodom Svjetskog dana srca, Dom zdravlja Bijeljina, organizovaoje preventivne preglede građana, na punktu ispred Trgovinskog centra „Emporium“. Ovogodišnji Svjetski dan srca, obilježava se pod sloganom „Koristi srce za povezivanje“. Inače, Svjetski dan srca se obilježava od 2000. godine sa ciljem informisanja ljudi širom svijeta o značaju akcija koje pojedinci mogu preduzeti radi prevencije i kontrole kardiovaskularnih bolesti. Odgovorna sestra Odjeljenja promocija zdravlja Doma zdravlja Sandra Milošević istakla je za portal Semberija info da je prevencija izuzetno važna, kao i edukacija stanovništva.

-Kardiovaskularne bolesti su najveći ubica svijeta, a među brojnim uzrocima su konzumiranje duvana i alkohola, izostanak fizičke aktivnosti, visok krvni pritisak, gojaznost i td. Postoji način da zdravlje sačuvamo, a osnovno je da se potrudimo da imamo zdrav način života. To podrazumijeva pravilnu fizičku aktivnost, pravilnu ishranu, preventivne preglede i sl.“, rekla je Miloševićeva. Ona je naglasila da je Dom zdravlja, na čelu sa direktorom primarijus dr Danijelom Đukin, od marta otvorio novo Odjeljenje za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.
-Prvi smo, ne samo u RS nego i u regionu koji su otvorili ovakvo odjeljenje, a ono što radimo je da pozivamo naše hronične bolesnike na besplatne preglede koji uključuju mjerenje krvnog pritiska, šećera u krvi, holesterola i dr., a sve sa ciljem preventivnog djelovanja i adekvatnom liječenja. Pored njih, Odjeljenje je dostupno i ostalim registrovanim građanima, jer naš cilj je da preventivno djelujemo i na vrijeme otkrijemo eventualno oboljenje, kako bi se bolest kontrolisala i očuvalo zdravlje stanovništva“, rekla je Miloševićeva za portal Semberija info.
Specijalista porodične medicine dr Sanja Jović rekla je da su od prvih 49 pregledanih građana, pet je novootkrivenih dijabetičara i četiri novootkrivene hipertenzije.

-Dom zdravlja, kroz preventivne preglede, konitinuirano prati građane i vrlo je značajno reći da je akcenat u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na preveciji, kako bi se pacijenti sa povišenim faktorima rizika blagovremeno otkrili i kako bi se spriječile eventualne komplikacije“, rekla je dr Jović.

Semberija info