UKAZANO NA BROJNE NEDOSTATKE U PODRŠCI SPORTU :: Semberija INFO ::

 

UKAZANO NA BROJNE NEDOSTATKE U PODRŠCI SPORTU


Na posljednjoj Skupštini Grada Bijeljina usvojen je nacrt rebalansa budžeta za 2021. godinu. Standardna procedura nalaže dalje organizovanje javnih rasprava sa zainteresovanim subjektima na kojima bi se ukazalo na mogućnosti poboljšanja usvojenog nacrta.Današnjoj javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici sportskih klubova i organizacija. Od desetina sportskih klubova koji djeluju na području grada Bijeljina današnjoj rapravi su prisustvovali predstavnici samo osam klubova.

Predstavnici Odjeljenja za finansije Gradske uprave su upoznali prisutne da će planiranabudžetska izdvajanja za sport u budžetu za 2021. godinu ostati uglavnom ista. Međutim, glavni tok rasprave se najmanje ticao rebalansa budžeta. Predstavnici sportskih klubova su iznijeli niz zamjerki na sam način raspodjele budžetskih sredstava u ovoj oblasti. Iznijeti su dugogodišnji problemi koji polaze od nepostojanja jasnih kriterija raspodjele novčane podrške, preko neuključenosti sportskih radnika u sam proces raspodjele do nemanja sluha pojedinih iz Gradske uprave za probleme sporta u gradu.

-Nazvaću ovo naše okupljanje tužni skup. Tužan je, jer od toliko sportskih klubova u gradu nas je ovdje samo osam.Tužan je, jer ovdje nema nikog ispred Odjeljenja za društvene djelatnosti ili Komisije za sport sa kojima bismo mogli podijeliti mišljenje. Tužan je, jer smo mi tek juče obavješteni SMS porukom da je danas javna raprava. Uvijek će biti nezadovoljnih raspodjelom budžetskih sredstava za sport. Ako je vama toliko teško pravedno podijeliti ta sredstva ja predlažem da od tih milion i stotinu pedeset konvertibilnih maraka svake godine napravite po dvije sale u gradu. Ne moramo ništa dobiti ali neka djeca imaju gdje trenirati jer nam je stanje u toj oblasti katastrofalno“, rekao je Branimir Đokić predsjednik uprave Košarkaškog kluba „Fenix“.

-Desilo se ove godine da dvojica momaka iz našeg grada, jedan karatista i jedan tekvondoista nisu otišla na Evropska prvenstva. Oni su se sportski izborili za taj sportski prestiž, ali nije bilo novca. Pretprošle godine, mi iz Karate kluba „UNSU“ nismo mogli poslati momka na Svjetsko prvenstvo u Čile. Na godišnjem nivou, mi iz Bijeljine, u borilačkim sportovima možemo imati jednog ili dva predstavnika na velikim evropskim i/li svjetskim takmičenjima pa pitam da li je problem za Gradsku upravu da u budžetu predvidi neka sredstva da možemo te sportiste pomoći da odu tamo“, pitao je, između ostalog trener KK „UNSU“ Goran Ivković.

Predstavnici sportskih klubova imaju pravo da do 24. septembra 2021. godine Odjeljenju za finansije Grada Bijeljine dostave pismene prijedloge rebalansa budžeta koji se odnose na djelokrug njihova rada.

Semberija info