U BIJELjINI SVE VEĆI BROJ MLADIH OVISNIKA O IGRAMA NA SREĆU :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI SVE VEĆI BROJ MLADIH OVISNIKA O IGRAMA NA SREĆU


U organizaciji Ombudsmana za djecu Republike Srpske u Bijeljini je danas predstavljen Posebni izvještaj o učešću djece i mladih u igrama na sreću.

Prema stavovima stručnjaka, učešće djece u igrama na sreću stvara poremećen sistem vrijednosti, gradi nezdrav odnos prema obavezama i uopšte prema novcu te uzrokuje ovisnost koja prerasta u hronično oboljenje. Pored toga, ulaskom u objekte u kojima se priređuju igre na sreću djeca borave u okruženju koje nije podsticajno za njihov pravilan pishofizički razvoj. Cilj danas prezentovanog izvještaja ogleda se u utvrđivanju uzroka i uslova koji pogoduju širenju ovisnosti o igrama na sreću među mladima.

-Institucija Ombudsmana za djecu Republike Srpske je na osnovu ovog izvještaja izradila preporuke koje je uputila republičkoj Vladi kako bismo smanjili evidentne negativne posljedice ovisnosti djece i mladih o igrama na sreću“, rekla je za Semberija info Dragica Radović, ombudsman za djecu Republike Srpske.


Odredbe Zakona o igrama na sreću Republike Srpske su jasne u smislu da je licima mlađim od osamnaest godina zabranjeno učešće u igrama na sreću i zabranjen ulazak u objekte u kojima se priređuju igre na sreću. Međutim, u praksi se ne mogu identifikovati bilo koje preventivne mjere vezane isključivo za učešće djece i mladih u igrama na sreću.

-Sasvim je legalno da vlasnici ugostiteljskih objekata mogu u svojim objektima postaviti terminale za igre na sreću čime doprinose lakoj dostupnosti ovog poroka našoj omladini“, istakla je Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske.
Na osnovu sprovedenog istraživanja, konstatovan je izostanak preventivnog, ali i blagovremenog i adekvatnog interventnog sistemskog djelovanja ključnih institucija u društvu, zatim izostanak pružanja pravilnog i potpunog tretmana ovisniku,  neophodnost sveobuhvatne podrške porodici u jačanju njenih kapaciteta, dostupnost djeci i mladima objekata u kojima se priređuju razne igre na sreću a naročito blizina ovih objekata školama, nepostojanje odgovarajuće kontrole ulaska u objekte i učešća djece i mladih u igrama na sreću, laku dostupnost raznih onlajn platformi i/ili aplikacija sa raznim igrama na sreću. Izloženost djece porukama raznih reklama igara na sreću nije u skladu sa principom najboljeg interesa djeteta dok u školama u dovoljnoj mjeri nisu dostupne djeci prilagođene informacije o bolestima ovisnosti, uključujući i igre na sreću.

-Problem ovisnosti djece i mladih o igrama na sreću je kompleksan problem koji nastaje na temelju više različitih uslova. Međutim, činjenica je da mladi u svijet kocke uglavnom ulaze iz znatiželje koja se vremenom ustaljuje kod njih dovodeći ih do problema sa novcem, ovisnosti o narkoticima itd. Ono što mogu reći iz prakse jeste da imamo sve mlađe ovisnike o igrama na sreću. Ovaj vid ovisnosti je teži i zahtjevniji za liječenje od ovisnosti o narkoticima“, rekao je za Semberija info dr Oleg Grubač u ime Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Bijeljina.

Danas predstavljeno istraživanje je poslužilo za izradu konkretnih preporuka koje je Ombudsman za djecu Republike Srpske uputio prema republičkoj Vladi dok su posebne preporuke upućene prema Ministarstvu prosvjete i kulture, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvu porodice, omladine i sporta i Republičkoj upravi za igre na sreću.

Semberija info