EPISKOP FOTIJE: KROZ VASKRSENjE HRISTOVO PROSLAVLjAMO I VASKRSENjE NAŠE :: Semberija INFO ::

 

EPISKOP FOTIJE: KROZ VASKRSENjE HRISTOVO PROSLAVLjAMO I VASKRSENjE NAŠE


Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini služio  je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije. Vaskrs nam donosi smisao života a radost vaskrsenja Hristovog mora da se useli u naše duše, poručio je  vladika vjernicima.
 
– Svi naši hramovi su danas prepuni, a i duše su naše prepune. Jer upravo proslavljamo vaskrsenje Hristovo a kroz vaskrsenje Hristovo proslavljamo i vaskrsenje naše. Vječni život i carstvo nebesko ostvaruju se ovdje na zemlji, blagočestivim hrišćanskim životom, vjerom, nadom, ljubavlju, trudom i blagoslovom Crkve da živimo kako to bogodoliči. Radost vaskrsenja Hristovog mora da se useli u nas i naše duše i onda ćemo biti svjedoci vaskrsenja. U radosti vaskrsenja treba da živimo svake nedjelje i svakog praznika. Treba da se trudimo i da čitave godine budemo djeca vaskrsenja, djeca Svetoga Save, Svetoga Simeuna mirotočivog i da živimo u ljubavi, braćo i sestre, i jedinstvu koje nam je jako potrebno i neophodno-rekao je obraćajući se vjernicima vladika Fotije.

Vaskrsenje hristovo slavi se svečano i u domovima pravoslavnih vjernika u Semberiji.
 


Vaskršnji praznici dani su radosti, veselja, dobrote, poštovanja i praštanja, a ljubav, sloga, mir, samo su neke od poruka koje su se čule u portama pravoslavnih hramova, u kojima su jutros služene vaskršnje liturgije.

Nakon što su prisustvovali bogosluženjima, Semberci,  u skladu sa običajima najradosniji hrišćanski praznik provode u svojim domovima, u krugu porodice, rodbine i prijatelja.

– Kroz vijekove su nas očuvali  običaji i tradicija. Moramo učiti našu djecu ko su i šta su. Ma gdje bili u svijetu, pravoslavci moraju da poštuju svoje. Našarali smo jaja, pripremili bogatu trpezu. Da u slavu vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista provedemo lijep dan – istakla je Bijeljinka Jelena Kovačević.

I sutra na vaskršnji ponedjeljak i prekosutra na vaskršnji utorak svečane  litrugije biće služene u svim pravoslavnim hramovima u Semberiji.