ZLATA STANOJEVIĆ DONIRALA PRIKLjUČAK I ČESMU NA GROBLjU U GLAVIČICAMA :: Semberija INFO ::

 

ZLATA STANOJEVIĆ DONIRALA PRIKLjUČAK I ČESMU NA GROBLjU U GLAVIČICAMA


Dugogodišnji humanitarac i odnedavno stalni stanovnik semberskog sela Glavičice Zlata Stanojević finansirala je sopstvenim sredstvima izgradnju vodovodnog priključka i postavljanje česme na groblju u ovoj mjesnoj zajednici.
 
Stanojevićeva, koja je radni vijek provela u Holandiji, poručila je da je željela da pokrene svoje komšije na akciju i da im pokaže da je nekada važno da se i sami izbore za rješavanje određenih problema u okruženju u kojem žive.
 
- Vidjevši da ljudi, kada dođu na groblje, nemaju čime da operu ruke, zaliju cvijeće, odlučila sam da se raspitam u zvorničkom Vodovodu, jer je riječ o vodi koja dolazi iz Pilice, o mogućnosti da napravimo česmu. Objasnili su mi da je u blizini rječica Tavna i da u jednom domaćinstvu udaljenom 500 metara postoji priključak od kojeg bi mogli iskopati i provesti cijevi do naše crkve – ističe Zlata.
 
Radove u iznosu od 4.000 konvertibilnih maraka sama je platila, a kako kaže, komšije su je ubrzo podržale i javljale se da pomognu u izvođenju tehničkih poslova.
 


- Nije sve u novcu. Ja želim da vidim osmjeh na licima ljudi. Dugo godina dolazim u Manastir Tavna i volonterski pomažem u poljskim radovima, jer smatram da svi treba da doprinesemo razvoju našeg sela, grada, republike. Drago mi je što sam danas ovdje vidjela i mlade ljude koji se bave politikom i koji dijele moja razmišljanja – naglasila je Zlata.
 
Odbornik Republičke stranke Srpske u Skupštini Grada Bijeljina Danijel Perić rekao je da podržava human gest Zlate Stanojević, čija bi djela trebalo da budu primjer svim ljudima.
 
- Zlata nam je pokazala da bilo kakve pozitivne promjene treba da krenu iz naših dvorišta, da bismo na kraju uspjeli da ostvarimo napredak cjelokupnog društva. Ovo je pokazatelj da ne zavisi sve od materijalnih sredstava, nego isključivo od volje pojedinaca. Hvala joj što nas je pozvala da prisustvujemo današnjem događaju i mogu da joj obećam da će stranka koju predstavljam uvijek podržavati ljude poput nje i pomoći im da lakše realizuju ideje – dodao je Perić.
 
Sveštenik Nenad Savić rekao je da će česmu koristiti oko 400 domaćinstava Glavičica i Batra, čije porodice dolaze na groblje.
 
- Ovo je velika stvar za mještane, posebno zbog toga što su Glavičice jedno od sela u Semberiji do kojeg nije stigla gradska voda – istakao je Savić.
 
Zlata Stanojević sa tri godine napustila je Kosovo, dugo je boravila i radila u Holandiji, a prije tridesetak godina izabrala je životnog saputnika iz Glavičica. Dugogodišnji je humanitarac na prostoru Semberije, a poručila je da će u narednom periodu pokušati još više društveno da se angažuje.