POČEO OTKUP PUŽEVA U SEMBERIJI :: Semberija INFO ::

 

POČEO OTKUP PUŽEVA U SEMBERIJI


Ovih dana počeo je otkup puževa u Semberiji. Boro Divljanović (70), u svojoj vikendici u selu Popovi  na Drini prikuplja puževe, a bavi se i organizovanim otkupom. Puževi se otkupljuju na nekoliko punktova u Bijeljini po  cijeni od 1,20 KM za kilogram.
 
„ Dnevno mogu sakupiti desetak kilograma puževa, sve zavisi od toga kakav je teren i koliko su noge u stanju da te nose. Puževi se, obično, sakupljaju u ranim jutarnjim satima. Najviše ih pronalazim uz živice, tamo gdje su njive uzorane ili već zasijane pšenicom ili je livada u pitanju. Često ih pronalazimo u uvalama, pored kanala, tamo gdje ima puno vlage. Obično nakon kiše, kad sunce malo grane, tada  i oni izmile iz živica. Puževi se izvoze za evropske zemlje. U Zvorniku postoji fabrika koja ih otkuplja i prerađuje za izvoz“, kaže za Semberija info Boro Divljanović.
 
Boro je penzioner, ali, ipak, kaže da mu nije teško da se ovaj mjesec i po dana, od sredine aprila, pa sve tamo do kraja maja, posveti sakupljanju puževa.
 
„ Sve zavisi od čovjeka do čovjeka. Nekome nije ništa teško. Drugi, opet, uvijek i u svakoj prilici pronalaze neki izgovor da ne bi ništa radili, a žele dobro da žive. Ovo su zahvalni krajevi za vinogradarskog puža. Bujna je vegetacija, ima puno čiste trave, što puževima odgovara. Nikada nisam konzumirao puževe, iako sam imao priliku da ih isprobam. Prilično sam izbirljiv, kada je hrana u pitanju, iako i puževe svrstavaju u zdravu hranu“.
 
Boro kaže da je prije rata živio u okolini Olova, te da je i u njegovom rodnom kraju nekada bio organizovan otkup puževa, iako ih nije bilo u ovolikom broju koliko ih ima u Semberiji. Puževe su nekada otkupljivale zemljoradničke zadruge i poljoprivredne aptoteke. I tada se mogao zaraditi solidan džeparac, ukoliko je neko bio spreman da rano ustane i da krene u potragu za puževima.
 
„ Za sedam dana smo otkupili oko 600 kilograma puževa. Nastupilo je izvjesno zahlađenje, pad temperature, tako da je otkup trenutno nešto lošiji. Ima u Popovima dječaka koji su mi tri jutra donosili po osamnaest do dvadesetak kilograma puževa . Otkup će trajati sve do druge polovine maja. Sve će zavisiti od dnevnih temperatura i od toga da li će biti kišovito. Ukoliko puno prigrije, puževi će se povući i neće ih biti kao ovih dana“, kaže Boro Divljanović.