Gradonačelnik Petrović razgovarao sa članovima Savjeta nacionalnih manjina BiH: Bijeljina ulaže velike napore za dobrobit nacionalnih manjina :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Petrović razgovarao sa članovima Savjeta nacionalnih manjina BiH: Bijeljina ulaže velike napore za dobrobit nacionalnih manjina


Nakon razgovora sa predstavnicima sedamnaest nacionalnih manjina koje žive u BiH, upoznali smo predstavnike Savjeta nacionalnih manjina BiH sa dosadašnjim aktivnostima na unapređenju saradnje sa romskom i slovačkom nacionalnom manjinom  koje živi u Bijeljini, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nakon sastanka u prostorijama Gradske uprave.

“Uz zajednički integrisani pristup mi smo i u gradskom budžetu definisali posebnu budžetsku poziciju za nacionalne manjine. U okviru stambenog zbrinjavanja romske nacionalne manjine, zajedno sa međunarodnim partnerima, izdvajali smo budžetska sredstva za tu namjenu. I u narednom periodu učestvovaćemo u realizaciji sličnih projekata, jer je naš cilj da poštujemo osnovna ljudska prava i da omogućimo ravnopravan tretman za sve građane, kako u oblasti obrazovanja, tako i u oblasti izgradnje infrastrukture, zapošljavanja i stambenog zbrnjavanja”, izjavio je gradonačelnik Petrović.



Andrija Svatok, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina u Parlamentarnoj Skupštini BiH, gdje predstavlja Ukrajince, kaže da je ovo redovna posjeta Bijeljini.
“Zahvalio BiH se na prijemu. Upoznali smo se sa trenutnim stanjem u Bijeljini. Vidjeli smo da ovdje postoji dobra volja da se ova problematika unapređuje i brže rješava u narednom periodu”, izjavio je Svatok.

Nedžad Jusić, član Vijeća nacionalnih manjina pri Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje predstavlja romsku nacionalnu manjinu, istakao je da Bijeljina ulaže značajne napore za dobrobit nacionalnih manjina, pogotovo za romsku nacionalnu manjinu.
“S druge strane, Romi nisu zadovoljni statusom koji trenutno imaju u BiH. Uvijek se može uraditi više i zbog toga smo mi tu da unaprijedimo stanje i položaj romske nacionalne manjine i drugih nacionalnih manjina u BiH. Program Evropske unije podrazumijeva jačanje kapaciteta romske zajednice i povećanu saradnju sa lokalnom administracijom. Cilj je da zajednički kreiramo određene politike i aktivnosti, a sve za dobrobit romske zajednice. U naredne četiri godine želimo da ostvarimo dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, da ojačamo mlade Rome i Romkinje koji će biti lideri u lokalnoj zajednici i saradnici sa Gradskom upravom na rješavanju brojnih problema. Zajedno ćemo utvrđivati potrebe i prioritete koje treba rješavati. Prema mojim dosadašnjim saznanjima, obrazovanje je ključni problem Roma u BiH”, istakao je Jusić, naglasivši das u se mnogi Romi dobro snašli u dijaspori i oni mogu biti spona za buduću saradnju.

Tihomir Knešček, član Vijeća nacionalnih manjina BiH, predstavnik italijanske nacionalne manjine, upoznao je prisutne sa projektom “Slušaj manjinske jezike” koji se realizuje sredstvima Savjeta Evrope i Evropske Unije, a cilj je realizacija radio – emisija na jezicima nacionalnih manjina i organizovanje festivala na kojem je prikazano osam filmova na jezicima nacionalnih manjina.

Semberija info - Lj. Ljubojević