BIJELjINSKI "ORAO" I U PANDEMIJI OSVAJA TRŽIŠTE :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKI "ORAO" I U PANDEMIJI OSVAJA TRŽIŠTE


Pandemija nije uticala na poslovanje bijeljinske kompanije "Orao", koja se 77 godina bavi remontom turbomlaznih motora, proizvodnjom specijalnih alata i rezervnih dijelova.

Pored ranije ugovorenih poslova u oblasti namjenske i vazduhoplovne industrije, osvajaju i nova svjetska tržišta i nove vazduhoplovne motore. Skopljen je ugovor sa Ministarstvom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u toku su i pregovori sa novim strateškim partnerima.

Za strateškog partnera – Ministarstvo odbrane Srbije trenutno se u pogonima ''Orla'' obavlja remont 12 vazduhoplovnih turbomlaznih motora.

Ovo je jedan od najznačajnijih ugovora koji obezbjeđuje stabilno poslovanje Kompanije.

Zahvaljujući dobroj tehničkoj opremljenosti i kadrovskoj osposobljenosti, otvaraju im se i nova tržišta.

Ugovoren je remont dva turbomlazna motora za Ujedinjene Arapske Emirate, a posao će iduće godine biti proširen.

- Trenutno radimo na dobijanju licence, dozvola od strane nadležnih institcija BiH, nadamo se i radujemo se da ti motori stignu čim prije u kompaniju kako bismo krenuli da radimo - istakao je Mladen Lemez, direktor za ekonomske poslove kompanije "Orao" a.d. Bijeljina.

- Imamo sve preduslove da uspješno završimo i ovaj posao za Ujedinjene arapske emirate - dodao je Milovan Čabrilo, tehnički direktor.

A na tržištu Evropske unije ova kompanija promoviše najmlađi sektor - galvansko hemijske zaštite u kojem se obavlja 25 različitih postupaka.

Pandemija virusa korona djelimično je uticala na poslove u civilnom sektoru, prvenstveno sa kanadskom kompanijom Pret end Vitni, ali sa ratnim vazduhoplovstvom Indije saradnja je stabilna.

Do sada su "osvojili" preko 4.000 različitih dijelova turbomlaznih motora, a radi se i na novim.

I dalje rade na licenci za remont helikopterskih motora za rusku kompaniju "Rostek".

- Očekujemo pomoć i od strane Ministarstva odbrane Srbije koje je izuzetno zainteresovano za čitavu tu priču tako da se nadamo da ćemo u skorijoj budućnosti doći do novih licenci koji će obezbijediti dugoročni opstanak firme - naveo je Lemez.

Svaki novi ugovor sigurnost je kako za kompaniju, tako i za 352 radnika, jer obezbjeđuje redovne prihode za izmirenje reprogramiranih i novoprispjelih obaveza. Firma, kažu, ima perspektivu, pa se trude da višedecenijsko radno iskustvo prenesu na mlađe generacije.

- Zadovoljni smo redovnošću ličnih dohodaka kojim u ranije periodu nismo bili. Ovaj menadžment se zaista potrudio - rekao je Dragan Londroš, predsjednik Sindikalne organizacije.

Osim remonta motora, koji donosi najveću zaradu, preduzeće pruža civilne usluge - mašinsku obradu, balansiranje, metalizaciju, verifikaciju mjernih instrumenata. Trude se da izađu u susret svim kupcima i zadovolje sve potrebe.
 
(RTRS)