SARADNjA REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE NA OČUVANjU I PREZENTACIJI FONDA MUZEJA EPARHIJE ZVORNIČKO-TUZLANSKE :: Semberija INFO ::

 

SARADNjA REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE NA OČUVANjU I PREZENTACIJI FONDA MUZEJA EPARHIJE ZVORNIČKO-TUZLANSKE


Episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije imao je čast da primi u radnu posjetu gospodina Vladana Vukosavljevića ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, gospodina Dragana Davidovića direktora Sekretarijata za vjere u Vladi Republike Srpske, predstavnike Kancelarije za vjere u Vladi Republike Srbije i predstavnike Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada.


 
Povod za sastanak bio je dogovor o predstojećoj zajedničkoj saradnji na polju restauracije, zaštite i prezentovanja fonda duhovne i kulturno-istorijske baštine koju Eparhija posjeduje. Prilikom obilaska muzejskog prostora, eparhijske biblioteke i arhiva, Episkop Fotije upoznao je cijenjene goste sa obimom i značajem baštine koja će biti dio buduće postavke Muzeja Eparhije zvorničko-tuzlanske. Ovaj fond podjeljen je u nekoliko cjelina: rukopisi i inkunabule XV-XIX vijeka, ikone srpskih, grčkih, ruskih i drugih ikonopisaca XVI-XX vijeka, portreti mitropolita zvorničko-tuzlanskih XIX-XX vijeka, crkveni mobilijar i tekstil XVII-XIX vijeka, arhivski dokumenti i matične knjige XVIII-XX vijeka.
 
Nakon posjete kulturno-muzejskom centru u Bijeljini, Episkop sa gostima posjetio je i manastir Tavnu, gdje je goste dočekala i ugostila igumanija Marta sa sestrinstvom, a duhovnik manastira, arhimandrit Lazar, predočio je gostima istorijat ove drevne svetinje.
 


Radni dio sastanka održan je u Etno selu Stanišići u Bijeljini. Dogovoreno je da cjelokupan projekat bude sproveden u nekoliko etapa i to: preventivna zaštita, restauracija i konzervacija i prezentovanje fonda. Radovi će biti sprovedeni u okviru aktivnosti na obilježavanju jubileja Osam vijekova autokefalije Srpske Pravoslavne Crkve i na temelju Povelje o srpskom kulturnom prostoru koja je potpisana između Vlada Srbije i Republike Srpske. Dogovoreni su prvi koraci na preventivnoj zaštiti, a oni će biti sprovedeni već u narednih nekoliko mjeseci tekuće godine.